Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
měl jsem teď u zkoušky příklad, který jsem trochu zkazil, protože mi nedošlo, jak derivovat. Mějme funkci
Máme dokázat, že tato funkce se pro žádné x > 0 nerovná číslu e či 0 (nepamatuji si, co z toho to bylo, ale jestli se nepletu, tak bych svým způsobem měl dokázat oboje).
Dospěl jsem k tomu, že jsem si udělal limity v nule a v plus nekonečnu a pak jsem chtěl dokázat, že funkce je ryze monotónní,
Tedy
Následně jsem chtěl funkci pro zderivovat, ale došel jsem k tomu, že nevím, jak takovou funkci zderivovat, což je asi ostuda.
Jimmy
↑ Alkac:
Takže dostanu tohle?
Moc ale nevím, co z toho dostanu... A taky bych se rád zbavil logaritmu a , ale netuším v tuhle chvíli, jak bych to provedl. Ta derivace vychází pěkně hnusně, jak z toho určím, že funkce je na celém Df rostoucí?
Ted uz se s tim musis proste poprat, nikdo nesliboval ze ta derivace vyjde hezky:)
Ty chces aby tohle bylo vetsi nez nula pro x vetsi nez nula. Ten prvni clen e^(...) je vetsi nez nula, takze tim tu nerovnost muzes vydelit. Pak zbude ln(1+x) - 1/(x+1)>0 jestli to dobre vidim a potom bych pouzival neco takovyho http://functions.wolfram.com/Elementary … g/29/0001/
Je to jenom napad, nepocital jsem to
Ahoj ↑ found:,
Podla mna treba staci vysetrit zakladne vlasnosti tvojej funkcie.
Najrv vysetri obor definicie, a najdi limity v hranicnych bodoch.
Najdes medzi inym, ze limita vje
.
↑ found:
Už jsem to tady několikrát propagoval:
"logaritmická" derivace.
Tedy:
Funkce typu jednoduše "zlogaritmujeme" a máme:
Teď obě strany derivujeme
levou takto: (jako složenou funkci)
pravou jako souučin:
a tedy
Takže logaritmu se nezbavíš, ale e ano.
Logaritmicka derivace je dobra rada, poprve jsem to videl v jedne knize o analyze (ale na nazev si nemuzu vzpomenout) a nektere priklady se tim daji vyresit opravdu efektne. Tady to jeste neni tak videt, ale obcas je to opravdu k nezaplaceni