Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Jak velkou plochu bude zabírat dům o rozměrech 15 m a 20 m na plánu s měřítkem 1 : 250 ?
Prosím chci trošku dopodrobna příklad vypočítat..tudiž..jsme tohleto ve škole opravdu nedělali..
Kristyna7A napsal(a):
Jak velkou plochu bude zabírat dům o rozměrech 15 m a 20 m na plánu s měřítkem 1 : 250 ?
Prosím chci trošku dopodrobna příklad vypočítat..tudiž..jsme tohleto ve škole opravdu nedělali..
Skús ísť na to logicky. Vypočítaš si obsah obdlžníka (v metroch). Potom, vieš, čo znamená zápis
?

↑ Kristyna7A: Pokud jste to opravdu nedělali a nevíš, o co jde, tak se koukni pro začátek sem

↑ Kristyna7A:
Ahoj, vypočítej, kolik kolik bude těch 15 m a 20 m na mapě a pak spočítej obsah. Pak by to šlo řešit ještě jedním způsobem.

↑ Dominik R.: 20 x 15 = 300 .. ..No..mě napadá..300x250 ?

↑ Kristyna7A:
Bohužel. Zkus to radši tím způsobem, jak jsem ti to naznačil, zjisti, kolika centimetry je na mapě zobrazeno 15 m a 20 m (podle měřítka-to jste snad už brali). No a když víš stranu a i b na mapě, tak je vynásobíš a máš obsah :)

↑ Dominik R.: Asi jsem fakt blbá.. :D jako např 15x250? a 20x250?..A výsledky vynásobyt?

↑ Kristyna7A:
přečti si článek od ↑ Vladislav97:

↑ Kristyna7A: 1cm na mapě je ve skutečnosti 250 cm. Z toho tedy plyne, že nemůže násobit mezi sebou dvě různé jednotky jednotky. Tim myslim: 
↑ Kristyna7A:
Měřítko 1:250 znamená, že na mapě je každá délka 250x menší než ve skutečnosti.
Tedy 15m (jedna strana domu) se na mapě s měřítkem 1:250 zobrazí jako
15/250 = 0.06 m (to teď převedeš např. na centimetry - to je 6 cm)
To samé uděláš s druhou stranou domu.
A obsah obdélníka už určitě umíš spočítat (budeš tam dosazovat ty přepočítané rozměry v centimetrech)