Ahoj ↑ Tony3:,
Pouzi tento navod
http://mathonline.fme.vutbr.cz/Prubeh-f … fault.aspx
a ak mas problem z nejakymy konkretnymy vypoctamy, napis co si skusal robit... a iste sa ti bude dat potom pomoct.
To by neměl být takový problém, polož derivaci rovno nule a uvidíš co ti vyjde, monotonnost by také neměa být problém.
Pro kontrolu graf:
tak když jsem to položil nule tak mě vyšlo 1/e a umístil jsem jsi to na osu a snažil se dosadit větší a menší čísla abych zjistil jestli klesá nebo stoupá a vyšlo mě že jen stoubá to mě připadá trochu divne když je logaritmická.
S těma limitama pro výpočet asymptot jsi už nevím rady vůbec vím že se počíta podle vzorců (f(x))/x a f(x)-kx z čehož hlavní je pak to doplnit do y=kx+q což je pak asyptota se směrnicí.
Tak zaprvé by ti mělo být jasné, že je to sudá funkce, takže nemůže jen stoupat, tím že je to logaritmická funkce, tak to musí mít podobný tvar jako logaritmická křivka, a vzhledem k tomu, že graf je souměrný podle osy y, ale osu y nikdy nemůže protnou, pak osa y je asymptota :)
Zkus si ten graf
Stále mluvím o první derivaci
Tak Df=R-{0} a první derivace vyšla y´=2+ln x^2 takže z toho stacionární bod je x=1/e inflexní bod je x=0 a tu sudost jsem nejak nepobral protože mě vyšla sudá i lichá je určitě šikmá, vím že mám dát limitu jdoucí z prava i z leva k nule ale pak nevím jak dál, Kamarád mě poslal ještě toto http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3Dx*ln%28x^2%29 ale v tom případě by byl ještě bod monotonosti x=-1/e ne?
Prosím poraďte už fakt nevím.
↑ Tony3:
Zdravím,
Důležité 1) - rozděluj, prosím, projev do jednotlivých vět, jinak se v tom nedá vyznat:
1) x=0 nepatří do def. oboru, tedy zde nemůže být inflexní bod. Ovšem funkce může se měnit z konvexní na konkávní a naopak i při přechodu přes hodnotu, ve které 2. derivace neexistuje. Stalo se to tak? Dochází ke změně znaménka 2. derivace při přechodu přes x=0?
2) sudost, lichost - dle návodu, rozepiš, prosím, podrobně, jak jsi ověřoval, že vyšlo "sudá i lichá".
3) "je určitě šikmá" - k čemu se vztahuje tato vlastnost?
4) limitu zprava a zleva k nule - z důvodu ověření, zda v x=0 je asymptota bez směrnice - podařilo se ověřit?
5) kamarád (a WA) to myslí dobře. Jak jsi vyřešil rovnici
(zde je totiž trochu zrádná úprava podle pravidel počítání s logaritmy, počítala bych rovnou, že
a odsud dvě hodnoty bodů, kde je derivace nulová.
Ovšem, pokud pořádně vyšetříš, zda je funkce sudá nebo lichá, můžeš si usnadnit řešení, že budeš vyšetřovat pouze na polovině def. oboru. Potom nevznikne ani riziko ztráty kořenu 1. derivace.
Důležité 2) - kamarád poslal mně.
Zdar přeji.