Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 02. 2012 17:09

Honza90
Reputace:   

Zrychlující výtah

Zdravím. Je velmi pravděpodobné, že následují otázku kladu špatným způsobem, neboť jsem nefyzik. Zajímá mě tohle: Když máme zrychlující výtah pohybující se po přímce, ve kterém rozsvítíme světlo ve směru kolmém na tu přímku, zaznamenáme ohyb trajektorie světla. Když rozsvítíme ve směru pohybu výtahu, světlo změní vlnovou délku na základě Dopplerova efektu. Dá se tedy říct, že světlo se v jednom směru chová jako vlnění a ve druhém jako částice. Je-li toto tvrzení pravdivé, potom by mě zajímalo, jestli to záleží na tom, jestli je výtahu tma nebo nějaké další světlo? Podobně jako ve štěrbinovém experimentu, kdy se světlo chová ve tmě jako vlnění a v okolním světle jako částice. Díky.

Wir müssen wissen. Wir werden wissen. David Hilbert

• (téma jako vyřešené označil(a) Honza90)

#2 16. 02. 2012 07:05

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

Re: Zrychlující výtah

Na množství světla by mohlo záležet jen v nelineárních optických prostředích, kdy se při dostatečně vysokých intenzitách projevují změny opt. vlastností prostředí. Tebou popisované efekty ale nastávají i ve vakuu.

"Další světlo" ve výtahu nehraje roli. A ani při Youngovém dvouštěrbinovém experimentu charakter interference nezávisí na množství fotonů (ať už je jich tam mnoho, málo, nebo dokonce v daném okamžiku maximálně jen jeden). Pouze trvá kratší nebo delší dobu, než se interferenční obrazec vytvoří.

Zápatí