Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, dostala jsem úlohu do matlabu a nemohu se hnout z místa, jelikož se mi nedaří ani nakreslit správný obrázek , zadání úlohy zní:
Dvě místa A, A´na úpatí hory, z nichž A´ je položeno výše než A, mají být spojeny tunelem. Z koncových bodů úsečky |BA| = a metrů, |A´B´| = a´ metrů byl zaměřen vrchol hory S, který leží v téže svislé rovině jako úsečka AB, popřípadě A´B´, pod výškovými úhly β, α a α´, β´ stupňů. Určete délku a sklon tunelu (jako poměr, jako úhel v radiánech i ve stupních, minutách a vteřinách. Úlohu vyřešte nejprve obecně, včetně podmínek, číselných oborů i příslušných jednotek. Konkrétní řešení pak vypočítejte pomocí MATLABu s přesností na 4 desetinná místa, jestliže a = 481,
a´ = 557, α = 29,38, α´ = 25,28, β = 21,90, β´ = 16,90.
Obrázek mi vycházi jako trojuhelník což mi přijde jako kravina, protože nevím kam napasovat uhly s čarou, prosím o pomoc, jedná se o matlab, ale matlab řešit nemusíme, jen prostě jak vyřešit ulohu matematicky, děkuji:
↑ kač070:
také děkuji, jen:
kač70 napsal(a):
mám A B A´ a B ´ v jedné přímce
to se mi nezdá - pokud mysliš jednu vodorovnou přímku? Jelikož v zadání je: "Dvě místa A, A´na úpatí hory, z nichž A´ je položeno výše než A... určete délku a sklon tunelu.
Nebo jak jsi myslela "jedna přímka"? Jinak omluva za kvalitu provedeni (na mém obrázku úsečky AB, A´B´ jsou vodorovné, ale každá v jiné výšce).
↑ kač070:
je to Tvoje úloha, samozřejmě, můžeš kreslit, jak se libí, ale v takovém případě bod B se dostává do podzemí, bod B´do vzduchu - je tak? Nechceš sem umístit svůj obrázek (např. v Malování)? Třeba ještě někdo z kolegů bude mít jiný názor.
Děkuji.
OT: v úvodním příspěvku píseň "Stojí hora vysoká" zpívá А. Соловьяненко, byl velmi známý operní pěvec a provedení je kvalitní, ale operní, lepší se mi libí, jak zpívala Kvitka.
↑ jelena:
je to tak jak píšeš, jakoby jeden pod zemí jeden nad, myslím si, že to bude spíš jak jsi namalova ty, ale potom bych nevěděla jak si určit uhly, nechám to jak to mám, když tak mi to vrátí na opravu:-) i tak moc dík za pomoc:-)
↑ kač070:
:-) vratit na opravu - to je o ničem. Poslala bych Tebe předvest prakticky jak zaměřuješ výšku hory z bodu B (v zákopu) a z bodu B´na stromě.
Zkus ještě pokreslit úhly - pravoúhlý trojúhelník AXA´, ve kterém AA´ je tunel a A´X úsečka z bodu A´ dolu do vodorovné roviny, ve které je bod B, A. Ať se podaří.