Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Trošku mi tu chybí zadání – co přesně máš s tou funkcí udělat? Určit její kořeny? Či načrtnout její graf?
↑ hfungus:
Zdravím,
úprava - děkuji za EDIT
Také místo závorek se nejasným značením nulových bodů (edit - beru zpět, je to jasné, jen chybí absolutní člen 0,5 před závorkou, omluva) je lepší napsat obecný tvar řešení nebo dat odkaz. O tom, jak se zapisuje mocnina, jsme si již řekli, že ano? Děkuji.
↑ lotoska:
Zdravím,
je třeba se rozhodnout, zda graf nakreslíš pomocí grafu bez absolutní hodnoty
a následně využitím absolutní hodnoty k převrácení části pod osou x symetricky nad osu x. Druhá možnost je odstranit absolutní hodnoty pomocí nulových bodů. Pohodlnější je 1. možnost.
Podrobný odkaz
Grafem je parabola, máš vypočten vrchol ještě vypočti průsečíky s osou x a výslednou parabolu uprav pomocí absolutní hodnoty.
↑ jelena:
Prosím o pomoc tohle vše již mám.
Jen nyní převrácená hodnota 
vypočetla jsem
a=-0,5
b=1
c=-1
vrchol při převrácené absolutní hodnotě vychází![kopírovat do textarea $[-1,1]$](/mathtex/f5/f5d766fbe82b7d375db132c40fdc0732.gif)
v grafu mi k ničemu není.
Nebo se, už nyní vrcholové body při převrácené hoidnotě nepočítají.
Nevychází totiž opačně.
↑ hfungus:
děkuji za Edit, také jsem upravila kousek příspěvku, neb už neplatí.
↑ lotoska:
Moc se omlouvám, nemám teď (a asi až do večera) čas, tak snad někdo z kolegů, děkuji. Pokud jsi odstranila absolutní hodnotu (na kterém intervalu se odstraňuje s "minusem"?), potom
, c=1,5, vrchol by měl vycházet tak: stejná x-souřadnice (tedy x=1), opačná y-souřadnice (y=2) oproti grafu bez absolutní hodnoty. Proto si ještě překontroluj.
Měj se pěkně.