Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Mám za úkol vyšetřit průběh funkce y=lnx/x. Prosím o kontrolu první části:
D(f) = (0,nekonečno), Funkce je v tomto intervalu spojitá. Průsečík je pouze s osou y, souřednice jous x=1, y=0. Vzhledem k tomu, že funkce je definovaná pro x je větší nole, není periodická, ani lichá nebo sudá. Pro x je větší než e je klesající a x je menší než e je rostoucí. Maximum je v bodě x=e.
Stacionární bod je v bodě x=e. V intervalu (o,e) je konvexní, v intervalu (e,nekonečno) je konkávní
Má asymptotu bez směrnice x=0.
Téměř s ničím si ovšem nejsem jistá.
Problém mám s asymptotou se směrnicí. lim x se blíží k nekonečnu lnx/x na druhou - tady si s tím nevím rady. Tuším, že asymptota neexistuje, ale nejsem schopna to dokončit. Mám použít l´Hospitalovo pravidlo?
Děkuji za pomoc.
Ahoj ↑ ingrid:,
na konvexitu, konnavitu si pouzila druhu derivaciu... a co ti to dalo?
Ina poznamky nemam, az na to ze to vsetko treba dat do formy, ak je to uloha na odovzdanie.... ale ak je to len pre teba, tak ak vies co si robila, je to dobre.
↑ ingrid:
Dobrý den.
Přepočítala jsem si druhou derivaci a měla jsem tam chybu. Výsledek druhé derivace je -2x + 2lnx/x4 (na čtvrtou). Snad už to mám dobře. Je tato funkce tedy v obou intervalech (0,e ) a (e,0) konkávní? Dále pak mám problém s výpočtem šikmých asymptot.
Děkuji za pomoc.
↑ vanok:
Opět jsem to odeslala s chybou. Výsledek druhé derivac je -2x + 2lnx/x3 (na třetí). Snad to už mám dobře. Měla by tedy funkce být v obou intervalech konkávní?
Kořeny vzdělání jsou hořké, ale plody sladké. Aristoteles
Zdraví Ingrid.
↑ ingrid:,
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%281-lnx%29%2Fx^2
toto je uzitocne na kontrolu