Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Rychvlost volně padajícího tělesa se spočítá jako v=gt s konstantnim zrychlenim g= přibližně 10m/s. Čili když já budu chtítspočítat rychlost tělesa třeba za 2 sekundy, tak dosadím a dostanu 20m/s. Nojo jenomže každý těleso o různé hmotnosti přeci dopadne na zem v jiném časovém intervalu, jak je tedy možné, nebo na co platí tento vzoreček?
Pročítám si úlohu fyziky a tam se mě dokonce konkrétně ptají: "Upustíme-li broček a chromáček vaty ze stejné výšky, dopadne na podlahu dříve broček. Neodporuje to tvrzení, že všechna tělesa padají k Zemi se stejným zrychlením?"
Samozřejmě že odporuje, ale v čem je tedy problém? Kdyby to ta učebnice aspoň dovysvětlila..

↑ thejk:
Když by byla všechna tělesa ve vakuu, tak by dopadla stejnou rychlostí, jelikož by nebyl odpor vzduchu ( prostředí )
Takže pro jakékoliv jiné prostředí, než je vakuum musíme počítat s odporovou silou. Ta je u chomáčku vaty větší, takže těleso padá pomaleji.
Podobně je na tom parašutista s padákem a bez padáku:-)
Přečti si tuto stránku. Ta opravdu v učebnicích chybí.
http://www.nabla.cz/obsah/fyzika/mechan … -uloha.php
↑ thejk:
Odporová síla závisí na povrchu, tvaru a rychlosti tělesa. Dále pak na hustotě prostředí, ve kterém se těleso pohybuje.
Na hmotnosti ne.
Ve vakuu ano. Ve vzduchu ne.
Vše je popsáno v tom odkazu, co jsem posílal.
"hmotnost odporu vzduchu"
Nic takového neexistuje.
Ten vzorec říká, že výsledná síla působící na těleso se rovná hmotnosti tělesa krát zrychlení, se kterým se (v tom vzduchu) pohybuje (je to vlastně znění druhého Newtonova pohybového zákona).
Z té rovnice pak vyjádříme zrychlení.
Takovou rovnici sestavíme i pro druhé těleso a také vyjádříme zrychlení.
Zrychlení pak porovnáme; které z nich je větší, tak takové těleso dopadne dřív.
↑ Peta8:
Já si právě nějak zkoušel vysvětlit, jak ze vztahu FG1 − Fo plyne m1a1 a to je vlastně tedy druhý Newtonův zákon. To ostatní už je pak srozumitelný, tady je rozhodující sestavit rovnici Fφ = FG1 − Fo = m1a1 :D
No nic, v reálnym prostředí by teda zněl vzoreček v=at?
Jo.
A to zrychlení získáš právě z té rovnice.