Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer, dostala jsem otázku, kterou mám vypracovat, jenomže mi jí hlava nebere. Byla bych ráda, kdyby mi s ní někdo pomohl a objasnil proč to tak právě je.
"Odvoďte vztah pro gravitační zrychlení ag s využitím 2. Newtonova zákona (Zákon síly) a Newtonova gravitačního zákona.
"
Je to vlastně zrychlení, které tělesu o hmotnosti m uděluje Fg Gravitační síla .odvození: na povrchu Země působí na těleso síla 

Děkuji
Dva hmotné body, z nich každý má hmotnost m, se vzájemně přitahují při vzdálenosti r
gravitačními silami o velikosti 4 N.
1 Jak velkými gravitačními silami se vzájemně přitahují dva hmotné body, každý o hmot
nosti m, je-li jejich vzdálenost 2r?
2 Jak velkými gravitačními silami se vzájemně přitahují hmotné body při vzdálenosti r, je-li
hmotnost každého z nich 2m?
Považujme Zemi za homogenní kouli o poloměru RZ a hmotnosti MZ. Víme, že gravitační
zrychlení při povrchu Země má přibližně velikost 10 m.s-2
3 Jak velké je gravitační zrychlení ve výšce h= RZ nad povrchem Země, tj. ve vzdálenosti
2RZ od středu Země?
Děkuji za odezvu a my sme se Kapppu neučili jenom gravitační konstantu H, tak prosím pomoc
↑ Ewulka:
Zdravím, příště si prosím vytvoř vlastní nové téma s příklady.
Stačí ti obyčejný vzorec na gravitační zrychlení.
kde:
je hmotnost země = 5,9736×10^24 kg
je poloměr země =6378 km
je přibližně 6.67×10^−11
Případně pokud chceš sílu působící mezi dvěma tělesy:
kde:
je síla působící mezi dvěma hmotnými tělesy
je hmotnost prvního tělesa
je hmotnost druhého tělesa
je vzdálenost mezi tělesy
je přibližně 6.67×10^−11
my sme se Kapppu neučili jenom gravitační konstantu H
Kappa neboli
se někdy značí jako
vy ji možná značíte
ale všechno je to jedna a ta samá věc a to "Gravitační konstanta" která je jak jsem psal výše přibližně 6.67×10^−11