Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 01. 2011 20:39

gsdv
Reputace:   

průběh funkce

Zdravím,
prosím o pomoc s průběhem u této funkce:  $\frac{e^x}{x+1}$

nevím jak zjistit kořeny po první derivaci, abych mohla určit znaménko a kde je fce rostoucí a klesající
derivace mě vyšla $\frac{e^x.x}{(x+1)^2}$
to samý potom u druhé derivace kde mám určit znaménko a konvexnost, konkávnost, derivace mě vyšla $\frac{e^x.(x^2+1}{(x+1)^3}$, a ještě jak se zjištují inflexní body taky nevím

potom ještě k asymptotám: u vodorovné asymtoty

$\lim_{x\rightarrow\infty}\frac{e^x}{x+1}$
$\lim_{x\rightarrow-\infty}\frac{e^x}{x+1}$ nevím co mě vyjde když dosadím nekonečno

pomůže mě někdo?

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 13. 01. 2011 20:55 — Editoval PeetPb (14. 01. 2011 20:56)

PeetPb
Reputace:   

Re: průběh funkce

↑ gsdv: zdravim tak prva a druha derivacia su spravne urcene ak hladame korene derivacie tak ju dame rovnu nule $\frac{xe^x}{(x+1)^2}=0$ a zlomok sa rovna nule ked sa citatel rovna nule takze $xe^x=0$ mame sucin a sucin sa rovna nule ak sa aspon jeden cinitel rovna 0 takze x=0 a e^x=0 druhy pripad nenastava takze jediny koren rovnice je x=0 . analogicky postupujte pri druhej derivacii. dalej k tej "vodorovnej" asymptote to je asymptota so smernicou ktora ma rivnicu y=kx+q ak sa to k (smernica) rovna nule vtedy je vodorovna vzorce pre asymptoty $k=\lim_{x\rightarrow\infty}\frac{f(x)}{x}$ a $q=\lim_{x\rightarrow\infty}f(x)-kx$ a v nasom pripade je k rovne nule takze to q bude rovne tiez nule. pouzijeme l'hospitalovo pravidlo $\lim_{x\rightarrow-\infty}\frac{e^x}{x+1}=\frac{e^x}{2}=0$ jasne ? derivovali sme citatel aj menovatel (mali sme 0/inf zlomok) derivacia e^x je e^x a derivacia x+1 je 1 takze 0/2 je vysledok.

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

#3 14. 01. 2011 11:24

gsdv
Reputace:   

↑ PeetPb:

Aha, takže když bych to trochu zobecnila ten postup hledání kořenů: většinou to vychází ve zlomku tak to položím =0, a pak i čitatel a z toho pak najdu ty kořeny třeba u tohoto příkladu: 1. derivace byla  $\frac{x^2-1}{x^2}$ položím čitatel =0 a pak vyjádřím x že je +1 -1 jo?
a co kdyby nahoře ve zlomku bude nějaký celý číslo? to je ak automaticky kořen 0?

l'hospitalovo pravidlo znám jenom nevím kdy ho správně použít, třeba u té druhé limity jde použít? že je derivace e^x e^x vím, ale jak z toho vznikla 0?? to dosazením za x nekonečno vznikne 0?

ještě k těm inflexním bodům, bylo by možno osvětlit?

#4 14. 01. 2011 13:24

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ PeetPb:
$\lim_{x\rightarrow\infty}\frac{e^x}{x+1}=\frac{e^x}{1}=0$

Jseš si jistý???

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#5 14. 01. 2011 13:27

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ gsdv:
Pokud v čitateli je jen číslo, např. $\frac{-1}{x+1}$, tak se to nikdy nerovná nule a "podezřelé" body tam nejsou.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#6 14. 01. 2011 13:50

gsdv
Reputace:   

↑ zdenek1:

podezřelé body myslíš kořeny nebo inflexní body?

#7 14. 01. 2011 18:47

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ gsdv:

Zdravím, kolega Zdeněk reagoval na Tvůj návrh 

gsdv napsal(a):

a co kdyby nahoře ve zlomku bude nějaký celý číslo? to je ak automaticky kořen 0?

což neplatí.

Když hledáš nulové body (pro "všechno, co vyšetřuješ" - pro body podezřelé z extrémů, podezřelé z inflexe nebo také body, ve kterých funkce má průsečík s osou x), řešíš rovnici "něco"=0.

$\frac{x^2-1}{x^2}=0$ řešení má (x=1, x=-1), ale rovnice $\frac{-1}{x+1}=0$ řešení nemá.

Je to tak srozumitelné? Děkuji.

l´Hospital. pravidlo můžeš použit pro vyšetření limity, pokud jsou splněny podmínky použití tohoto pravidla.

gsdv napsal(a):

že je derivace e^x e^x vím, ale jak z toho vznikla 0?? to dosazením za x nekonečno vznikne 0?

Upřesní, prosím, k čemu se vztahuje tato otázka. Děkuji.

#8 14. 01. 2011 19:07

PeetPb
Reputace:   

↑ zdenek1: aha ano dakujem za upozornenie chyba mi tam - v tej limite upravim.

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

#9 14. 01. 2011 20:44

gsdv
Reputace:   

to Jelena

PeetPb napsal(a):

derivacia e^x je e^x a derivacia x+1 je 1 takze 0/1 je vysledok.

není mě jasné jak se dospělo ke zlomku 0/1 konkrétně v čitateli ta 0, dosazuju nekonečno za x v e^x?

#10 14. 01. 2011 20:51

PeetPb
Reputace:   

↑ gsdv: no ja som urobil chybu preklep som tam mal ze limita x k nekonecnu a ma byt k -nekonecnu ospravedlnujem sa este raz . ak do e^x dosadime za x -nekonecno dostaneme 0

#11 14. 01. 2011 21:06

gsdv
Reputace:   

↑ PeetPb:

OK, díky, to jsem potřebovala vědět.

#12 21. 02. 2012 17:58

sally
Zelenáč
Reputace:   

ahoj - mam problem vyřešit u této úlohy inflecní body z druhé derivace, která mi vyšla (e^x)*(1+x^2) - polozim rovno 0, ale to přece nemůže nastat, ne? nebo muze .... nevim si s tim rady

#13 22. 02. 2012 00:12

jelena
Jelena

↑ sally:

Zdravím,

řešíš stejnou úlohu, jako v zadání (nezdá se mi)? Lepší je si založit nové téma s odkazem, jinak je to nepřehledné.

$(e^x)(1+x^2)=0$ skutečně nemůže nastat (v R). Tedy 2. derivace je kladná na celém def. oboru a funkce je všude konvexní. Pro kontrolu můžeš používat online nástroje úvodního tématu VŠ.

#14 22. 02. 2012 16:44

sally
Zelenáč
Reputace:   

ano, řeším tu samou:) moc díky za odpověď - pro příště nové téma založím - nicméně, můžu se ještě optat na asymptoty této funkce (bez a se směrnicí)? ↑ jelena:

#15 22. 02. 2012 18:25

jelena
Jelena

↑ sally:

nicméně, nemůžeš, protože řešíš něco jiného.

napsal(a):

mam problem vyřešit u této úlohy inflecní body z druhé derivace, která mi vyšla (e^x)*(1+x^2)

2. derivace funkce ↑ ze zadání: vyjde úplně jinak, ve výsledku je zlomek atd. Asymptoty zadané funkce v tématu vyšetřovány již byly. Pokud to nestačilo, založ si, prosím, nové téma s jasným zadáním funkce. Děkuji.

Toto téma označím za vyřešené.

Zápatí