Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
prosím o pomoc s průběhem u této funkce: 
nevím jak zjistit kořeny po první derivaci, abych mohla určit znaménko a kde je fce rostoucí a klesající
derivace mě vyšla 
to samý potom u druhé derivace kde mám určit znaménko a konvexnost, konkávnost, derivace mě vyšla
, a ještě jak se zjištují inflexní body taky nevím
potom ještě k asymptotám: u vodorovné asymtoty
nevím co mě vyjde když dosadím nekonečno
pomůže mě někdo?
↑ gsdv: zdravim tak prva a druha derivacia su spravne urcene ak hladame korene derivacie tak ju dame rovnu nule
a zlomok sa rovna nule ked sa citatel rovna nule takze
mame sucin a sucin sa rovna nule ak sa aspon jeden cinitel rovna 0 takze x=0 a e^x=0 druhy pripad nenastava takze jediny koren rovnice je x=0 . analogicky postupujte pri druhej derivacii. dalej k tej "vodorovnej" asymptote to je asymptota so smernicou ktora ma rivnicu y=kx+q ak sa to k (smernica) rovna nule vtedy je vodorovna vzorce pre asymptoty
a
a v nasom pripade je k rovne nule takze to q bude rovne tiez nule. pouzijeme l'hospitalovo pravidlo
jasne ? derivovali sme citatel aj menovatel (mali sme 0/inf zlomok) derivacia e^x je e^x a derivacia x+1 je 1 takze 0/2 je vysledok.
↑ PeetPb:
Aha, takže když bych to trochu zobecnila ten postup hledání kořenů: většinou to vychází ve zlomku tak to položím =0, a pak i čitatel a z toho pak najdu ty kořeny třeba u tohoto příkladu: 1. derivace byla
položím čitatel =0 a pak vyjádřím x že je +1 -1 jo?
a co kdyby nahoře ve zlomku bude nějaký celý číslo? to je ak automaticky kořen 0?
l'hospitalovo pravidlo znám jenom nevím kdy ho správně použít, třeba u té druhé limity jde použít? že je derivace e^x e^x vím, ale jak z toho vznikla 0?? to dosazením za x nekonečno vznikne 0?
ještě k těm inflexním bodům, bylo by možno osvětlit?
↑ gsdv:
Zdravím, kolega Zdeněk reagoval na Tvůj návrh
gsdv napsal(a):
a co kdyby nahoře ve zlomku bude nějaký celý číslo? to je ak automaticky kořen 0?
což neplatí.
Když hledáš nulové body (pro "všechno, co vyšetřuješ" - pro body podezřelé z extrémů, podezřelé z inflexe nebo také body, ve kterých funkce má průsečík s osou x), řešíš rovnici "něco"=0.
řešení má (x=1, x=-1), ale rovnice
řešení nemá.
Je to tak srozumitelné? Děkuji.
l´Hospital. pravidlo můžeš použit pro vyšetření limity, pokud jsou splněny podmínky použití tohoto pravidla.
gsdv napsal(a):
že je derivace e^x e^x vím, ale jak z toho vznikla 0?? to dosazením za x nekonečno vznikne 0?
Upřesní, prosím, k čemu se vztahuje tato otázka. Děkuji.
↑ zdenek1: aha ano dakujem za upozornenie chyba mi tam - v tej limite upravim.
↑ gsdv: no ja som urobil chybu preklep som tam mal ze limita x k nekonecnu a ma byt k -nekonecnu ospravedlnujem sa este raz . ak do e^x dosadime za x -nekonecno dostaneme 0
↑ sally:
Zdravím,
řešíš stejnou úlohu, jako v zadání (nezdá se mi)? Lepší je si založit nové téma s odkazem, jinak je to nepřehledné.
skutečně nemůže nastat (v R). Tedy 2. derivace je kladná na celém def. oboru a funkce je všude konvexní. Pro kontrolu můžeš používat online nástroje úvodního tématu VŠ.
↑ sally:
nicméně, nemůžeš, protože řešíš něco jiného.
napsal(a):
mam problem vyřešit u této úlohy inflecní body z druhé derivace, která mi vyšla (e^x)*(1+x^2)
2. derivace funkce ↑ ze zadání: vyjde úplně jinak, ve výsledku je zlomek atd. Asymptoty zadané funkce v tématu vyšetřovány již byly. Pokud to nestačilo, založ si, prosím, nové téma s jasným zadáním funkce. Děkuji.
Toto téma označím za vyřešené.