Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Opäť zdravím, mám tu znovu 2 úlohy, s ktorými si neviem rady a chcel by som Vás poprosiť o radu.
1.Zjednoduš a urč podmienky riešiteľnosti: 
Nejak sa neviem dopracovať k výsledku
2.Blúzka stojí trikrát toľko ako šatka. Keby blúzka zlacnela o 165 Sk, stála by dvakrát toľko ako šatka. Koľko blúzok možno kúpiť za 2 000 Sk ?
Toto som počítal cez sústavu, poprosil by som prekontrolovať, lebo mám pocit, že som niekde niečo zabudol (tieto úlohy mi lezú na nervy :D, úspešnosť pri nich mám takmer 0 :D, dúfam, že sa na monitore nevyskytnú :D)

---------------
--Cena šatky
--Cena blúzky
Za 2000€....
---Čiže 4
Ďakujem!! ;)
Miky4 napsal(a):
Když to sečteš a umíš rozklad trojčlenu na součin, tak to není o nic složitější:
protože
(řeší se pomocí toho některé jednoduché kvadratické rovnice).
Nie, ale aspoň som sa dozvedel niečo nového :)
Prostě pokud máš takový nějaký trojčlen (koeficient kvadratického členu musí být 1) tak musíš najít taková dvě čísla, která když sečteš dají koeficient lineárního členu a když vynásobíš koeficient absolutního členu. Ty pak zapsat do závorek k x. Samozřejmě, pokud to máš přímo takto zadané jako čtyřčlen, tak je to zbytečné.