Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
Chtěl bych si ověřit správnost výsledku.
Mám toto úlohu:
Tři dělníci ěli vykonat určitou práci. První by ji provedl za 10 dní, druhý za 12 dní a třetí za 15 dní. Za kolik dní vykonají práci společně ?
Počítám to takto:
dopočítám se k hodnotě
Takže ji vykonají za den a něco
Pak tu mám ještě jednu úlohu, ale tu víštak až se ověří ta první
↑ jirkaa007:
Ahoj, záleží jestli se něco změní na rychlosti práce, pokud ji budou dělat dva současně. Např. kdyby se jednalo o kopání studny, tak by ji dva současně dělat nemohli, resp. obtížně.
jasný, vyšly 4 dny,
mám tu ještě jednu věc na ověření, můžu založit nové téma, ale dal bych to sem
Nádrž se naplní otvorem A za 15 min, otvorem B lze vodu vypouštět. Otevřeme-li oba otvory součastně, vyprázdní se předem naplněná nádrž za 1 hodinu. Za kolik min by se vypustila pná nádrž otvorem B, jestliže otvor a bude uzavřen ?
x+y=60
15+y=60
y=4
za 4 minuty se vypustí plná nádrž
↑ JardaLTM:
A bude uzavřeno, napsal jsem to na konci malým písmenem, proto sis toho nevšiml
↑ jirkaa007:
v prostředku: Otevřeme-li oba otvory součastně, vyprázdní se předem naplněná nádrž za 1 hodinu.
Dlé mého by Ačkem stále přitékala
Mimochodem 15+4 = 60??? Velice zajímavé....
↑ JardaLTM:
máš pravdu, A je furt otevřeno, takže se to vypouští pomalu, ale vždy tam poteče ta voda z A.
Jak to teda řešit ?
chci, se zeptat, jestli tedy někdo má jiný názor na tu úlohu, popřípadě jak by ji řešil ? Nebo to řešit tak, že to nemá smysluplné zadání ?
Jěště jednou postu zadaní:
Nádrž se naplní otvorem A za 15 min, otvorem B lze vodu vypouštět. Otevřeme-li oba otvory součastně, vyprázdní se předem naplněná nádrž za 1 hodinu. Za kolik min by se vypustila pná nádrž otvorem B, jestliže otvor A bude uzavřen ?
↑ jirkaa007:
Zdravím,
přistupovala bych k tomu, jako k úloze o společné práci, ovšem s rozdílem, že na začátku je celá práce udělána (tedy nádrž je plna), potom 60 minut pracuje otvor A s výkonem 1/15 a otvor B s výkonem (-1/x). Ve výsledku je nádrž prázdná.
Rovnice: 1+60(1/15-1/x)=0.
Odsud se najde výkon otvoru B (se kterým vypouští). Pokud budeš dávat více úloh do tématu, tak se to zatoulá (viz pravidla) a kolegové mi nezkritizuji návrh. Děkuji.