Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
mam takovou tabulku:
a b c
a b a c
b
c
a do zbylych policek mam tabulku doplnit tak, aby dana operace byla asociativni.
DOsel jsem nekde zde:
b . a = (a . a) . a = a . (a . a) = a . b = a
b . b = b . (a . a) = (b . a) . a = a . a = b
Tzn. ze jsme vyresil dva policka, ale dale si nevim moc rady. Nejde mi o to, aby to za me nekdo vyresil, chci to vyresit sam, jen zda by mi nekdo nemohl poosvetlit vice, jakym zpusobem volit ty rovnice tak, aby se z toho stala mechanicka cinnost. Abych nemusel pouze zkouset tvorit ty rovnice a premyslet nad tim, kdy to vlastne "sedne".
Diky za odpoved.
↑ jardofpr:
b . c = (a . a) . c = a . (a . c) = a . c = c
Na tenhle jsem pred chvili taky este prisel, ale ted me nanapada, jakou zvolit kombinaci, abych se dostal na ten radek c.
↑ Jirda:
tu blbost som zmazal
ale asi to tak bude aj tak :D
musi byt 
takisto 
z toho čo už máme to prejde do

v tejto operácii platí
iba pre 
takže musí byť 
ďalej 

z toho 
odtiaľto už je vidno že 
podobne sa to da urobit pre 
čo sa týka toho výberu rovníc s ktorými treba začať,
myslím že je každá úloha špecifická a nie je na to nejaký spoľahlivý kľúč,
chce to proste kombinovať
a hlavne vychádzať z toho čo už máš
ak je na to nejaký špeciálny spôsob, neviem o ňom
na toto fórum našťastie chodia ľudia s ďaleko väčším prehľadom než mám ja, tak to možno
niekto ešte doplní,
poprípade skráti riešenie
↑ jardofpr:
Aha, diky.
Pak uz je trivialni dopocitat zbytek.
(a . c) . a = a . (c . a)
c . a = a . (c . a)
x = a . x
a to muze byt jen x = c
(b . c) . b = b . (c . b)
c . b = b . (c . b)
x = b . x
a to muze byt jen x = c
Reseni:
. a b c
a b a c
b a b c
c c c c
↑ Jirda:
Na zaver by bolo treba este ukazat, ze tabulka, ktora vysla, je skutocne tabulka asociativnej operacie, t.j. ze pre operaciu zdanu tabulkov plati (xy)z=x(yz) pre lubovolnu volbu x,y,z.
Da sa to samozrejme vyskusanim vsetkych moznosti, ide to ale aj efektivnejsie Ak niektore z x,y,z je c, vysledok bude c.
Staci teda skumat mnozinu {b,a} s touto operaciou. Bud mozeme vyskusat vsetkych 2^3=8 moznosti, alebo si vsimneme ze b->0, a->1 je izomorfizmus s grupou Z_2.
Stránky: 1