Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den mám takoví problém s úpravou algebraických vzorců, řeším už hodiny a zatím se ze cvičení které má 12 příkladů udělal dva.
Tak zde je pár příkladů snad když mi někdo ukáže jak dva či tři vypočítat poperu se ze zbytkem sám:
- tenhle příklad sem se snažil vypočítat ale vždycky se dostanu do pozice kdy my zbývá něco pod odmocninou (je celkem jedno co) + odmocnina z a na třetí a to nedokážu sloučit dohromady ale když se na to tak podívám stejně by se to pravděpodobně nerovnalo výsledku v učebnici
Př.2:
-tady netuším co mám udělat stou poslední závorkou kde je zlomek na tu mínus jednu třetinu
Př.3
-problém v tomhle příkladě je pro mě to n v mocninách, díky němu se moc daleko nedostanu..
Výsledky:
1. 
2. 
3. 
Pokud možno ten postup klidně více rozepište abych to pochopil.
Předem všem děkuji za odpovědi.
Děkuji.
Skusil jsem další a nepřipadám si teda vůbec moudřejší.
Zase jsem se dostal do určité pozice kde už ty vzorce prostě nevidím.
tady je ten příklad co sem řešil.
Zkoušel jsem ho vypočítat ale nemůžu přijít na ty vzorce (roznásobit by to možná šlo ale to není podstatou těchto cvičení)
Tady je problém s tím že každé to cvičení má jiný vzorec pomocí kterého se to "lehčeji" spočítá
↑ JohnyW:
Zdravím,
pomůže si představit
, také
oprava vzorce, děkuji za upozornění (tato představa se hodila i v 1. příkladu u posledního zlomku 
U úlohy v posledním příspěvku se mi úplně nezdá zadání, překontroluj, prosím (je to Janeček?). Podaří se pokračovat? Děkuji.

↑ jelena:
Dobrý den, jen upozorním na špatné znaménko: 
JohnyW napsal(a):
(je tam proškrtlý jedno x ale to nevadí doufám)
mně určitě ne.
↑ Dominik R.:
děkuji za upozornění, opraveno.
↑ jelena:
Tak i po použití těch vzorců jsem se nedostal o moc dále , nevím jak si poradit se znaménky (vadí mi tam to +)
Snažil jsem se to pak ze zoufalosti roznásobit a sečíst ale žádnej vzorec mi to nedalo a zbylo mi:
Fakt už vůbec nevím co stěmy příklady mám dělat já tam prostě ty spojitosti nevidím a to mám z algebry tedka hodně napočítáno...
↑ JohnyW:
úplně na úvod bylo třeba použit
v prvnim jmenovateli a rozložit dle vzorce, v 2. zlomku vytknout
a vykratit čitatel a jmenovatel (v jmenovateli vzorec
)
To vtom druhym zmloku jsem to eště zvládl ale vtom prvnim právě nevim co dál když je to zapsaný pomocí toho vzorce:
(vim jak ho eště rozložit ale to mi nějak nepomohlo) tak jak to vykrátit stim hořejškem kde je ten vzorec a tohle 
Vtom nevidim spojitost.