Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný den, mohli byste mi, prosím, polopaticky vysvětlit řešení tohoto těchto dvou příkladů? Výsledky znám a i přibližné řešení, ale pořád nechápu jak na příklady zrovna takového typu jít.
* 40 studentů má být rozděleno na 4 stejně početné skupiny. Jaká je pravděpodobnost, že A a B budou ve stejné skupině?
* V semifinále, do něhož postoupila družstva a, b, c, d, budou soupeři určeni losem. Jaká je pravděpodobnost, že se utkají a s b a c s d?
Děkuji za vaši pomoc!

↑ Měsíček:
40 studentů má být rozděleno na 4 stejně početné skupiny. Jaká je pravděpodobnost, že A a B budou ve stejné skupině?
Pravděpodobnost je podíl, kdy ve jmenovateli je počet všech možných skupin a v čitateli počet všech skupin, které splňují danou podmínku, tj A a B je v dané skupině
Já bych řešil takto:
Jmenovatel :
Skupiny X,Y,Z V
Výběr do X - C(10;40) zbývá 30 na další skupinu
Výběr do Y - C(10;30) zbývá 20 na další skupinu
Výběr do Z - C(10;20) zbývá 10 na další skupinu
Výběr do V - C(10;10)
Jmenovatel celkově je C(10;40).C(10;30).C(10;20).C(10;10)
Čitatel:
Chci splnit, aby A a B bylo v X - dvě místa zaberu a na zbývajících osm míst mám 38 možností, takže vybírám C(8;38) a zbylé skupiny mě nezajímají C(10;30).C(10;20).C(10;10) nebo
ve skupině Y - stejné nebo
ve skupině Z - stejné nebo
ve skupině V
čitatel celkově 4.C(8;38)C(10;30).C(10;20).C(10;10)
takže vidíš, že se to dá potom zjednodušit. Já rozepisoval tu úlohu podrobně

↑ Měsíček:
V semifinále, do něhož postoupila družstva a, b, c, d, budou soupeři určeni losem. Jaká je pravděpodobnost, že se utkají a s b a c s d?
Jmenovatel jsou všechny libovolné dvojice, tudíž C(2;4)
Čitatel jsou jen ty možnosti, které splňuji naši podmínku, tudíž 2