Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravim prosim vas mohl by mi nekdo vyresit,nebo alespon rici jak vyresit tento priklad?Intenzita rtg. paprsku se snizi pri pruchodu olovenou deskou o tloustce 1mm o 5%.Jak silna musi byt olovena deska aby se jejich intenzita snizila na 60% puvodni intenzity? trojclenkou ne! a ma to vyjit 9,96 mm ale potrebuji postup diky Specha!
gleader napsal(a):
trojclenkou ne! a ma to vyjit 9,96 mm ale potrebuji postup diky Specha!
Trojclenkou to opravdu nepujde :-( jelikoz zmena intenzity zareni se vyjadruje exponencialne a sice:
I = Io e^(−μ x) kde Io - puvodni intenzita zareni, I - po poklesu, μ -schopnost absorbanta (zavisi od druhu materiala), x - tloustka prekazky
0,95 Io = Io e^(−μ. 1) - to je pro pripad poklesu o 5 %
0,95 = e^(−μ. 1) logaritmujeme (ln)
ln 0,95 = −μ
0,6 Io = Io e^(−μ. x) - pro pokles na 60 %
0,6 = e^(−μ. x) logaritmujeme (ln), misto μ dosadime -ln 0,95
ln 0,6 = −μ. x
ln 0,6 = (ln0,95) x upravime a vyjadrime x
(ln 0,6) / (ln0,95) = x vysledek souhlasi s Tebou nabizenym.
Je to srozumitelne?
http://cs.wikipedia.org/wiki/Eulerovo_%C4%8D%C3%ADslo
- zaklad prirozenych logaritmu (zapisovanych znackou ln).
Vam daji pocitat takovy priklad a nereknou, co je to e, nebo jsi nedava(a) pozor? Divne je to :-(
gleader napsal(a):
co je to takoveto to u s carkou,vypada to jak znacka mikra
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98eck%C3%A1_abeceda pismeno recke abecedy, vyslovujeme mi, my, ja mam nejradsi vyslovnost mju (ze zvyku) - pouziva se napriklad pro oznaceni nekterych fyzikalnich konstatnt - v nasem pripade vlastnost materialu pohlcovat rentgenove zareni.
Dik za pochvalu, jak jsem to zvladla :-) a dotaz - budes prezentovat takto vyreseny priklad jako vlastni dilo?
jelena napsal(a):
http://cs.wikipedia.org/wiki/Eulerovo_%C4%8D%C3%ADslo
- zaklad prirozenych logaritmu (zapisovanych znackou ln).
Vam daji pocitat takovy priklad a nereknou, co je to e, nebo jsi nedava(a) pozor? Divne je to :-(
Me to taky prijde divne, za par mesicu maturuju a ucitelka logaritmy jen tak probehla co je e u nas nikdo netusi :-) Obcas mam pocit ze neni neschopnych zaku... Ale to neznamena ze nejsou i dobri ucitele.
gleader napsal(a):
joi hele este ditaz ohledne toho prikladu jak to ze jak mas napsano zlogaritmujeme tak to eulerovo cislo zmizi a za dalsi asi 2 vypocty se tam zase objevi?
Nejdrive jsem sestavila rovnici pro pokles o 5 % (tj. na 95 % puvodni hodnoty)
0,95 = e^(−μ. 1) logaritmujeme (ln), to znamena, ze udelam to:
ln 0,95 = ln (e^(−μ. 1))
podle pravidel pocitani s logaritmy upravim:
0,95 =(−μ. 1) lne - jednicku v nasobku vynecham, lne = 1 (podle vlastnosti e a lne)
a mam : 0,95 =−μ
V dalsim kroku provadim to stejne, cele od zacatku, nebot jsem napsala rovnici pro intenzitu, kdy je pokles na 60 %. Upravy stejne.
Jeste si dovolim par poznamek:
1. Samotny vyklad logaritmu v rozsahu pro stredni skolu je pomerne jednoducha latka, ktera casove nezabere vic nez 20 minut a prostorove papir A4. Pak ale musi nastat obdobi praktickeho pouziti - kresleni grafu, nalezeni ruznych hodnot, upravy podle vzorcu, rovnice, nerovnice apod. Prepokladam, ze jste nepsali pisemku hned druhy den, ale byla moznost si to procvicit, cviceni ve skole take snad bylo a prostor na dotazy take. Muj dotaz - podle ktere sbirky pocitate priklady?
2. Priklad - bonusovy neni slozity co do upravy, ale jeho fyzikalni podstata - neuvedomuji si, ze by tento vzorecek bral ve fyzice, myslim, ze se bere pouze takove povidani, ktery material, proc a jak brani rentgenovemu zareni. V tom asi vyucuji videla ten bonus, ze se dohleda informace. Nebo jste skola, co se zameruje treba na zdravotnickou techniku nebo stavebni prumyslovka?
3. Uplne na konec - neni nutne pouzivat osloveni "hele", dekuji za pochopeni :-)
Zdravi Jelena :-)
Jo HELE, delame to z zbirky matematika pro gymnazia-nakl.prometheus (rovnice) a HELE ty jo ja nevim jestli to tak vyucujici mysleli....... a jsem z elektrotechnicke prumky(technicke lyceum) tak HELE dik a HELE me se :D
s pozdrame gleader HELE ty jo... :)
Pro gleader :
sbirka je to velmi dobra, jedna z nejlepsich pro stredni skoly, studium elektrotechnicke prumyslovky - to je docela narocne, ale zas perspektivni, a co se tyce toho ostatniho - ty jsi mel prosbu, ja jsem mela prosbu, ja jsem tvou prosbu splnila. A tak je to v poradku - pokud budes zas potrebovat neco z matematiky (a treba i z elektrotechniky :-), tak se tady ozvi. Zdravi Jelena.
Pro gleader :-) budes vitan a dokonce velmi - tady se resi problem transformatoru http://matematika.havrlant.net/forum/vi … 2702#p2702
Zdravi Jelena
Stránky: 1