Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 02. 2012 19:24

vocis
Zelenáč
Reputace:   

výpočet proudu pomocí integrálu

Potřebuji vypočítat proud v závislosti na čase pomocí tohoto integrálu. $200*200*10^-6=\int_{0}^{5}i(t)dt$ bohužel v matice jsem podobný integrál nepočítal takže jsem z toho zmatený. Nevím jestli po integraci to bude $i^2(t)/2 $ a do t dosadím meze nebo to bude $i(t)^2/2 $. Je to podle vzorce $u*c=\int_{0}^{t}i(t)dt$ pičemž napětí a proud už jsem vypočetl.

Děkuju za odpověď

#2 22. 02. 2012 21:34

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: výpočet proudu pomocí integrálu

Ta integrovaná funkce $i(t)$ značí velikost proudu v okamžiku t  a pokud právě ji máme určit z rovnice

(1)                                  $200*200*10^-6=\int_{0}^{5}i(t)dt$ ,

měli bychom o jejím tvaru vědět více.  Bez dalších pžedpokladů by takových funkcí  $i(t)$ , které splňují rovnici (1), bylo možno nalézt
nekonečně mnoho, například

konstantní funkci $i(t) = 200*200*10^{-6} * \frac{1}{5}$ 

nebo periodickou funkci  $i(t) = 200*200*10^{-6} * \frac{1}{5} + A*\cos \frac{2\pi t}{5}$  pro libovolné A ,

nebo jinou periodickou funkci  $i(t) = 200*200*10^{-6} * \frac{\pi}{10}* \sin \frac{\pi t}{10}$ ,

mám-li uvést jen ty, které mne napdly celkem bez nějakého dlouhého  přemýšlení.

#3 24. 02. 2012 16:56

vocis
Zelenáč
Reputace:   

tak jsem nakonec vyčetl že $i(t)$ je konstanta, ale měli to tam poměrně chaoticky zapsané. A chtěl bych se zeptat teda jak se obecně řeší takovéto integrály kde je nějaká funkce závislá na čase a třeba uvedu vzorec $u=1/C\int_{0}^{t}i(\tau )d\tau +u s dolním indexem c(0) $ mohlo by se stát že bych podobný příklad zintegroval a dosadil meze do té funkce nebo je to blbost? Někde jsem se dočetl že v některý případech když tam mám funkci s časem že ten čas ignoruji je to možné?Bohužel jak jsem uvedl doposud jsem takovýto integrál nepočítal tak jsem z toho zmatený.

#4 24. 02. 2012 16:59

vocis
Zelenáč
Reputace:   

tady je ten vzorec jak jsem chtěl uvést a napsal jsem to špatně$U=1/C\int_{0}^{t}i(\tau )d\tau +Uc(0)$to Uc

#5 27. 02. 2012 09:58 — Editoval Rumburak (27. 02. 2012 10:08)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ vocis:
Jak již jsem uvedl výše, integrální rovnice tvaru

(1)                                 $\int_a^b y(t) \,\mathrm{d}t  = C$,          kde  $a, b, C$ jsou dané konstanty,

pro neznámou funkci $y$ má obecně nekonečně mnoho řešení nejrůznějších tvarů.  V praktických úlohách ubvykle máme o neznámé funkci
další informace pokud jde o její tvar a průběh, například že $y$ je lineární funkce splňující počáteční podmínku $f(a) = 1$ .  Potom umíme
integrál v rovnici (1) spočítat:

$\int_a^b y(t)\, \mathrm{d}t  = \int_a^b (kt + q)\, \mathrm{d}t  = q(b-a) + \frac{k}{2}\,(b^2 - a^2) $

a pro hodnoty neznámých parametrů  $k, q$ dostáváme soustavu algebraických rovnic  $q(b-a) + \frac{k}{2}\,(b^2 - a^2) = C$$ka + q = 1$ ,
kterou vyřešit  také umíme.

Triviální je ovšem rovnice

(2)                                $\int_a^x y(t) \,\mathrm{d}t  = C(x)$

má-li funkce $C$ má spojitou derivaci a hledáme-li funkci $y$ také spojitou. Potom stačí rovnici (2) zderivovat podle $x$ a máme $y(x) = C'(x)$.

Zápatí