Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mam napsat v parametrickem tvaru rovnici primky p, ktera prochazí počátkem a je rovnoběžná s přímkou q: 4x - y + 3 = 0.
Takže jsem začal tím že jsem si vypočítal body A pomocí dosazení za x. Dosadil jsem 2. takže y mě vyšlo 11. Což teda je A=[2,11]. Jinak normalovy vektor je (4;0) tudiž směrnicový je (0;-4) z toho jsem dopočítal bod B pomocí B = A + smer. vektor = B=[2;7] . Udělal jsem si načrt. Podle obrazku je je přímka q rovnoběžna s osou y.
Takže jsem si dal body A=[0;11], B=[0,7] aby prochazela ta přímka počatkem. Tudíž p: x=t ; y = 11- 4t
Je to spravně?

↑ wolfito:
To správně nebude
Pokud ta přímka prochází počátkem pak prochází bodem (0; 0)
Směrový vektor přímky rovnoběžné s přímkou
je 
Parametrické vyjdření této přímky procházející bodem (0; 0) bude:
Bod A=[2,11] je jedním z bodů přímky q , a to bodem celkem náhodným, když Tě napadlo dosadit x = 2 do rovnice 4x - y + 3 = 0 přímky q.
Jinak normálovým vektorem přímky q (a tedy i přímky p || q) není (4, 0), ale (4, -1).
Tvoje přímka p: x=t ; y = 11- 4t neprochází počátkem (protože pro x = 0, y = 0 neexistuje společná hodnota parametru t)
a není rovnoběžná s přímkou q (má s ní průsečík [1, 7]).
Přímka r || q bude mít obecnou rovnici 4x - y + C = 0 (obě mají týž normálový vektor) , má-li navíc procházet bodem [0, 0] , bude C = 0 .
Takže hledaná přímka p má obecnou rovnici 4x - y = 0 , tj. směrnicovou y= 4x. Z ní odvodíme parametrické velmi snadno: položíme x = t,
takže y = 4x = 4t, celkem x = t , y= 4t.
↑ Rumburak:
Dobře vysvětlený ;) dík, stím smerovym nebo normalovym to byla nepozornost.
↑ wolfito:
Všiml jsem si, můj příspěvek můžeš případně brát jen jako doplňující poznámku. :-)
↑ Rumburak:
Jasně, dobře že si i ty napsal. Ještě se tě zeptám jak si napsal: bude mít obecnou rovnici 4x - y + C = 0 (obě mají týž normálový vektor) , má-li navíc procházet bodem [0, 0] , bude C = 0 .
Tak to C v té rovnici je bod kterým prochází ta přímka? z toho mě to nějak takhle vyšlo. Ja jen abych nedělal zbytečný dlouhy postupy když to mužu udělat jednoduše
↑ wolfito:
Ne , C v rovnici 4x - y + C = 0 není bod, ale jakýsi parametr (ale jiného významu, než v parametrické rovnici přímky) . Každá hodnota dosazena za C dá
obecnou rovnici nějaké přímky, a sice přímky rovnoběžné s q (například pro C = 3 dostaneme samu přímku q , pro C = 6 dostaneme přímku o rovnici
4x - y + 6 = 0, která je s q rovnoběžná). Platí to i naopak - každá přímka rovnoběžná s q má rovnici tvaru 4x - y + C = 0 , kde C je vhodná číselná konstanta.
Snad mohlo být matoucí, že jsem jako proměnnou použil velké písmeno.
EDIT. Pokud jde o dlouhé a krátké postupy v písemce nebo u tabule: měl bys vždy používat takové, kterým rozumíš a dovedeš je případně vysvětlit.
↑ Rumburak:
Když to tak vemu když za C dam 12 tudiz 4x - y + 12 = 0 tak je to furt rovnobežny že? když je to nasobek vlastne té trojky.
Spíš jde o tu statní maturu kterou reparatuju :) A vždycky jsem měl problém s časem než s příklady. Tak pravě tam jde o tu rychlost.
↑ wolfito:
I přímky o rovnicích
,
,
,
jsou rovnoběžné s přímkou
o rovnici
, zda
v rovnici
je či není celočíselným násobkem čísla 3 , tu nehraje roli.
Co HRAJE ROLI, je fakt, že všechny tyto přímky mají společné normálové vektory. (Normálový vektor dané přímky je nenulový vektor k ní kolmý
a dá se vyčíst z její obecné rovnice
: je to každý vektor tvaru
, kde
. )
Další rovnoběžkou s výše uvedenými přímkami by byla přímka o rovnici
, protože
.
Avšak přímka o rovnici
už s nimi rovnoběžná není, protože (3, -1) není násobkem (4, -1) .
↑ Rumburak:
Takze kdyz dam za C cokoliv tak to bude rovnobezny, pokud jsem to dobre pochopil. Tam zaleží na normalovym vektoru.

↑ wolfito:
Přímky jsou rovnoběžné pokud mají stejný normálový vektor nebo jeho násobek tj:
normálový vektor přímky
je vektor
každá přímka s normálovým vektorem
bude s touto přímkou rovnoběžná nezáleží to na tom c v rovnici:
Máme-li přímku např:
potom přímky rovnoběžné budou např.