Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mám pro příklad zadanou tuto kvad. rovnici h:y= 3x nadruhou - 6x -2=0 tak mam tady nejaky ten postup pocital jsem to pres Diskriminant a neco vyšlo a pote pres toto Xv= 6-6 ,Xv=-b/ 2*a=1 Yv c-b nadruhou/4*a=-5 pak dosadim ale nevím kde se vzali ty čísla 1 a -5 ve XV YV a graf mi vypada pak nějak takto y prochazi -5 x 2 x-1 take nevím jestli to mam dobre popripadne nejake jine reseni diky za pomoc

Zdá se mi, že kořeny počítáš nějak divně (nebo aspoň v tvém zápisu je to nějaké divné):

Vyjdou ti body ve kterých protne graf osu x.
Jinak kvadratické funkce se dají řešit přes doplnění na čtverec a asi by měli, protože ty si nezjisil vrchol paraboly.
↑ janca361: TAKZe to pres ten vzorec x/1/2 je spatne a to D= B2 -4ac?
↑ Romdis: ten odkaz mi nic neříka potřebuji nějaky univerzální postup na to abych to nějak udělal jelikož jsem lehce slabší v matice tak fakt nevim znám tamty vzorce + jeste mozna by to mohlo jit stěmahle -b/2*a c-b nadruhou / 4*a?