Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň, potreboval by som sa poradiť ohľadom nejakých nerovností. Mojím cieľom bolo dokázať platnosť nerovnosti
, kde
a + b = k +l a max{a,b} > max{k,l}, x,y sú kladné, a,b,k,l celé čísla využitím AG. Viem, že platí niekoho (nesopmeniem si meno) veta, poďla ktorej to platí automaticky a netreba to dokazovať pre konkrétne a,b,k,l. Podarilo sa mi ukázať, že vždy môžem použiť AG nerovnosť, ktorá bude viesť k výsledku (hoci využitie tej danej vety by viedlo k výsledku asi rýchlejšie).
Ak však dodám jednu premennú z, tak nerovnosť je:
postup pomocou AG prestane fungovať všeobecne - napr. aj v prípade ak jedna z mocnín bude 0. Tiež dokázanie takejto nerovnosti cez AG všeobecným postupom neprejde - otázka teda je, či táto nerovnosť platí alebo neplatí pre nejakú trojicu x,y,z. Pre x = 0, y =1, z=5 neplatí. Ale čo keď povolím pre x,y,z len kladné čísla? Zrejme aj keď x zvolím blízke 0, tak nebude platiť. Čo ak ale pre mocniny stanovím, že môžu byť len kladné (teraz tam mám jednu nulovú na každej strane). Otestoval som, že aj v takom prípade nebude možné použiť AG - ale neviem prečo. Tu je ukážka nerovnosti, ktorá neplatí pre nejakú trojicu.
Má to niečo s tým, že keď sú len dve premenné je nerovnosť nutne symetrická, avšak keď je premenných 3 a viac už je len homogénna?
Poradíte mi nejak? :) Ďakujem.

Zdravím,
myslím si, že nerovnost, kterou máte na mysli, je Muirheadova nerovnost
↑ ruamaixanh:
Áno, je to ona, ale problém ostáva aj tak nevyriešený, či?
Muirheahova nerovnosť (veta) platí pre symetrické nerovnosti - tie ktoré sa snažím dokázať sú "len" cyklické a problém je ten, že neviem či naozaj platia a ak áno tak prečo zlyháva postup cez AG resp. pri akých koeficientoch zlyhá.
Stránky: 1