Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
Jedna dobrá duše mi dala úkol. Uprav. Ale co? Prvně jsem si myslel, že je to lomený výraz, potom rovnice. Nakonec jsem dospěl k závěru, že to bude asi ten lomený výraz. To mi bohužel nikdy nešlo. Kamarád mi poradil, že v závorce musím najít společného jmenovatele. To je podle mě b-6 . Dále už nevím, protože postup který jsem si psal do sešitu je nečitelný. Poradil by mi prosím někdo, jak dále postupovat?
@ ttopi: vidim, ze uz si celkem rozumis s TeXem, tak rada pro tvoje zdokonaleni: jak vidis, tak zavorky, do kterych jsi uzavrel zlomek napravo, jsou malinke, spravne musi "schovat" cely zlomek. proto priste pouzij prikazy \left( a \right), automaticky se pak zvoli spravna velikost zavorek. ok?
vysledek je pak:
↑ mončičák:
V tom se nedá vyznat. Zkus to ještě jednou :-)
Pokud nevíš jak to zapsat, přečti si stručný přehled syntaxe TeXu nebo alespoň konvenci pro matematické zápisy.
↑ BrozekP:
Zdravím, máš naprostou pravdu - nedá :-)
Ale mohli bychom navrhnout soutěž - kdo dokáže co nejpřesněji vyluštit zadání naších kolegů, dostane určitý počet puntíků (ovšem v případě zadání na ZŠ jsem hodně tolerantní a může to být zapsáno i slovně :-)
Pro mončičak:
"podle čeho poznám, že se to rovná, nebo nerovná." - překlad "Jak stanovím podmínky (za kterých platí provedené úpravy a výsledek)?"
Pro stanovení podmínek musíme si pamatovat, že je zakázáno dělit nulou. Krácení je totéž jako dělení, proto žádný výraz, kterým se krátilo, nesmí být 0.
Proto , .
A také ve výsledku po úpravách je zlomek, jmenovatel nesmí být 0. V jmenovateli máme součin výrazu (r-1), r. Ani jeden z těchto činitelů nesmí být 0. Proto zapíšeme:
, , zbývá jen vyřešit „rovnici“ , tedy
Podmínku zapisujete takto: , ,
Doufám, že jsem to zvladla (pravým účelem tohoto příspěvku je přibližit nás k počtu příspěvků 25000, ale bylo dovoleno mazaní příspěvků, tak a? v tom nemám chaos)
↑ mončánek:
teď vidíš, že čitatele i jmenovatele můžeš zkrátit výrazem zůstane ti tak:
Je třeba nezapomenout na podmínky řešitelnosti.
Tady nesmí být jmenovatel zlomku roven nule tj: