Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj nejsem si úplně jistá zda jsem našla všechny stacionární body funkce, která je na množině, abych mohla zjistit, kde přesně jsou globální extrémy funkce.
Zadání:
Stacionární body jsou určitě vrcholy obdélníku. Potom udělám parciální derivace prvního řádu výjdou nějak takto:
Derivace položím rovno nule a výjde mi
a 
takže další stacionárními body jsou (0,0) a (1,1)
Mno pokud jsem našla všechny stacionární body tak jsou to tyhle:
Jsou to opravdu všechny? Myslím, že spíše ne, ale nevím jak ty zbylé mám dohledat. Děkuji za pomoc :-)
↑ zuzik1:
Z rovnic
,
, plyne, že stacionárními body jsou všechny takové body obdélníka, které leží zároveň na křivkách
o rovnicích
,
(jsou to paraboly). Globální extrémy nutno hledat na těchto parabolách (resp. na jejich průniku s obdélníkem) a na hranici
obdélníka.
A když si teda do obrázku zakreslím ty paraboly tak jak potom z toho zjistím ten stacionární bod?
Napadlo mě přes tuhle rovnici
z toho derivace
a když ji dám rovno nule tak mám bod 
Je to správně?
ted jsem se ale zasekla jak najít bod na úšečce (0,-1),(2,-1)
↑ zuzik1:
Průběh dané funkce f je potřeba vyšetřit už jen na těch křivkách (včetně hraničních úseček), ostatní body obdélníka nás nezajímají.
Na křivce
tedy půjde o vyšetřování průběhu funkce
na vhodném intervalu
(daném podmínkou, aby bod
padl do vnitřku obdélníka; krajní body nás teď nebudou zajímat, na ty se dostane, až budeme vyšetřovat
tu hranici obdélníka). Situaci si zjednodušíme substitucí
.
↑ zuzik1:
Jestliže ta substituce v ↑ Rumburak: působí problém, tak na ni zapomeň, není nijak podstatná. Stacionární bod funkce
najdeme
obvyklým způsobem (derivace g = 0) , vyjdou dva : x = 0 , x = 1 . První z nich vede k bodu [0, 0] na hranici obdélníka (připomeňme si, že pracujeme na křivce
a v souvislosti s touto křivkou nás tento bod nemusí zajímat, protože pokud je v něm lokální extrém funkce f, projeví se to při vyšetřování hranice,
což tak jako tak musíme provést). V bodě x = 1 je lokální minimum funkce g, takže bod
ležící na vyšetřované parabole a uvnitř obdélníka je
jedním z kandidátů na extrém funkce f.
↑ zuzik1:
Žes našla bod [1, 1] standardním způsobem hned na začátku, jsem si včera nevšiml - omlouvám se za nepozornost.
V tomto kontextu si uvědomuji, že s těmi parabolami jsem to zbytečně složitým způsobem překombinoval. Nechal jsem se
totiž strhnout myšlenkou dospět k bodu [1, 1] alternativní cestou.