Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Cheop:
Také pozdrav :-)
neotevřu ani náhodou. Kolegové mají zájem svůj problém vyřešit, podpoříme samostatnou práci, prosím.
Další OT příspěvky budu mazat, téma pro debaty jsem již odkázala. Děkuji.
↑↑ jelena:
No jo, tak to byla ode me uplna blbost, ze jsem prehledl, ze q vyjadruju uplne spatne. Uz jsem to opravil. A potom jsem zkusil dosadit to vyjadrene q do rovnice , kde za kazde k dosadim , coz dela a vyjde mi vysledek , coz by mel byt spravny vysledek.
Ted to jeste zkusim dopocitat tim Vasim zpusobem, protoze by me zajimalo, jestli to vyjde taky. Jenom by me zajimalo, jak bych mohl obhajit, ze prave pro tento vysledek bude S ten nejmensi. V tom mi ma pomoct ta derivace, nemylim-li se?
↑ 2rec:
nemíchej, prosím všechno dohromady. Nejdřív projdi jedno řešení (můj postup je standardní), potom alternativy (Tvé :-)
Proto jsem upozorňovala na pořádek v označení - souřadnice bodu A(a,b) je něco jiného, než , tudy nepůjdeme.
Obhajovat budeme také standardně - derivace sestavené funkce S=f(k)
↑ 2rec:
No vidíš. Děkuji, je to skoro dobře, ještě jednou překontroluj, jak jsi vyjadřoval (není to úplně OK). Např. pro P_x máme:
y=0, potom , odsud x=...
Stejně i pro P_y x=0, potom . Až překontroluješ, skutečně dosadíme do S souřadnice, jak jsi napsal.
↑ 2rec:
všechno v pořádku, máš 2 různé přímky, procházející zadaným bodem A. Pouze jedna přímka však společně s osou Ox, Oy vytvaří nedegenerovaný trojúhelník v 1. kvadrantu - která a proč?
Svůj výsledek q=2b (psal jsi v některém příspěvku) tedy máš i "oficiální" cestou. Teď už si prosím, porad, dlouho nebudu v dosahu. Ať se vede.
↑ jelena:
Tak uz vim :) q se nesmi rovnat 0, jinak by primka prochazela pocatkem soustavy souradnic.
Priklad je tedy hotovy. Mockrat dekuju, hodne jsem se naucil a slibuju, ze jestli sem budu jeste nekdy neco psat, budu radsi merit (kontrolovat) ne 2x, ale rovnou 3x, nez zacnu rezat (psat).
↑ 2rec:
není za co, také děkuji za samostatnou snahu (a také kolegům v tématu). Řešení od kolegy Honzce jsem poslala Tobě přes PM. Kolegovi děkuji a ještě jednou omluva za skrytí hotového řešení.
Téma označím za vyřešené - do příštího ročníku :-)