Dobry den, potreboval bych poradit s timhle prikladem:
V dilne pracuji nezavisle na sobe 3 stroje. Pravdepodobnostiporuch jednotlivych stroju behem smeny jsou 0.5, 0.2, 0.1. Sestavte tabulku rozdeleni pravdepodobnosti pro nahodnou velicinu pocet stroju, u nichz dojde za smenu k poruse.
U podobnych prikladu mi nedelalo problem, ale u tohohle prikladu nevim jak, kdyz jsou tam hodnoty 0,5 0,2 a 0,1.
Opět pozdrav,
potřebuje pro každý stroj ještě dopočíst pravděpodobnost "neporuchy" (podaří se?). Potom budeš v tabulce kombinovat situace od "žádný v poruše", "první porucha, druhý a třetí neporucha" atd. až do "poruchy všech 3".
Stačí tak? Děkuji.
sepiš si, prosím, všechno do tabulky:
1, 2, 3 neporucha (P=0,5*0,8*0,9)
1 porucha, 2, 3 neporucha (P=0,5*0,8*0,9)
1 porucha, 2 porucha, 3 neporucha (P=0,5*0,2*0,9)
atd. až do
1, 2, 3 porucha (P=0,5*0,2*0,1).
Nejdřív si máš sepsat všechno možnosti. Potom do své tabulky posbíráš:
0 poruch (to už máš).
1 stroj v poruše může být pokud je jeden v poruše a zároveň další dva v neporuše (tedy 1porucha, (2,3)neporucha NEBO 1neporucha,2porucha,3neporucha NEBO 1neporucha,2neporucha,3porucha).
2 stroje v poruše může být....
3 stroje v poruše (už máš)
Omlouvám se, teď odcházím, tak buď večer, nebo někdo z kolegů. Měj se.
a este, iste poznas znamu relaciu ( pre A,B, C nezavisle)
P(A)+P(B)+P(C)=?????
Ano,
ale to co som ti chcel naznacit, ze probabity ( overuju axiomatiku Kolmogorov-a)overuju nejake zaujimave relacie, co by ti pomohli, lepsie vidiet ako to funguje...ale ak si pochopil dobre vsetko ine, tak to nemusime prehlbovat.
mas na mysli P(A)+P(B)+....P(n)=1
Tento vztah se může použit pro výpočet P(1) nebo P(2) pro úsporu času, pokud máš vypočteny ostatní P, např. P(2)=1-(P(0)+P(1)+P(3))
P(x=0)=N*N*N
P(x=1)=A*N*N+N*A*N+N*N*A
P(x=2)=A*A*N+A*N*A+N*A*A
P(x=3)=A*A*A
Zde mám:
A - pravděpodobnost, že stroj je porušen,
N - pravděpodobnost, že stroj není porušen.
Ve skole mi to profesorka ukazala jeden priklad na tento zpusob a vypadalo to docela jednoduse.
Knihu nějakou nemáte? jen ústní báje a pověstí?
Podaří se již zorientovat? Děkuji.
Děkuji, mému popisu v příspěvku 13 rozumíš?
Vyhledej si, prosím, pravděpodobnost průniku nezávislých jevů (to používám při výpočtu v příspěvku 6) a pravděpodobnost sjednocení jevů - to zas používám pro celé sestavení tabulky v příspěvku 13.
Proč přispíváš do sekce VŠ? Nemá být v SŠ - mám téma přesunout? Děkuji.
↑ ...Man:
to už je jedno, takové úlohy jsou i na VŠ, ne složitosti, ale že patří k základům pravděpodobnostních funkcí diskrétních veličin - zde je materiál pro ZŠ, jelikož aparátem ZS se to také zvládne (spíš máš umisťovat úlohy do sekce podle typu školy, co studuješ).
Binomické rozdělení bys používal, pokud v pokusu může nastat pouze jev nebo k nemu jev opačný (např. vytažení určitého počtu vadných výrobků ze sady kontrolovaných za předpokladu zpětného návratu výrobku po vytažení. Potom je jev "výrobek vadný" a jemu opačný "výrobek je bezvadný". Při počtu 5 vadných výrobků ve 20 kontrolovaných sestavuješ tabulku pravděpodobnosti vytažení vadných výrobků (0, 1, 2, 3) pokud vytahuješ 3 výrobky ke kontrole).
V této úloze máš pro každý stroj jev "v poruše" k němu jev opačný "v neporuše", ale v jednom pokusu musí být každý stroj v určitém konkrétním stavu. Pro sestavení tabulky nesmíš vynechat žádný stav. Jelikož hodnotíš celkový stav soustavy, nerozlišujeme, který stroj bude dobrý pro stav "2 stroje v poruše a jeden stroj dobrý" (X=2), ale zapíšeme veškeré možnosti:
"první dobrý a zároveň druhý porucha a zároveň třetí porucha" NEBO "první porucha a zároveň druhý dobrý a zároveň třetí porucha" NEBO "první porucha a zároveň druhý porucha a zároveň třetí dobrý".
Pro "a zároveň" platí průnik jevů a v matematickém zápisu nahrazujeme násobením (*). Pro NEBO platí sjednocení jevů a v matematickém zápisu nahrazujeme sčitáním (+).
Můj výklad je třeba číst nahlas, protože tak to povídám. Není určen k psanému použití.
Aby bylo jasné - já velmi nerada vysvětluji to, co je psáno v knize nebo v jiných materiálech, nebo v prostředí zdejších opravdových matematiků si připadám velmi trapně se svými výklady. Teď to přesunu do ZŠ, ale ani tak se nebudu cítit méně trapně.
Podaří se zorientovat? Děkuji.