Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 02. 2012 16:54

etchie
Pozice: študent
Reputace:   

zapamätanie si vzorcov pre derivácie, integrály a iné

zaujímalo by ma akým spôsobom si pamätáte rôzne zložitejšie matematické vzorce, hlavne pre derivovanie a integrovanie, ale môžu byť aj iné napr. pre polovičné uhly sin(x/2) a cos(x/2) a podobne. zaujímajú ma teda rôzne pomocné barličky pre mozog, s ktorými si človek jednotlivý vzorec ľahšie vybaví.

dá sa pamätať si rôzne vzorce, ale keď je ich veľa a naviac sa na seba veľmi podobajú, tak netrvá dlho a človek si ich zas nepamätá. napríklad sa naučím kopu vzorcov a potom ich chvíľu nepoužívam a už si ich buď nepamätám alebo mám pochybnosť, či si to pamätám dobre.

v prípade, že si nájdem nejaké pomocné postupy, tak je informácia v šedej kôre ďaleko trvácnejšia.

uvediem tu pár svojich, pričom nie vždy musia byť založené na logike alebo na pravde.

vzorce $[tg(x)]'=\frac{1}{cos^2(x)}$ a $[cotg(x)]'=\frac{-1}{sin^2(x)}$ sa nesnažím si pamätať, ale jednoducho použijem vzorec pre deriváciu podielu a vypočítam si to. vďaka tomu, že si to takto stále prepočítavam, tak si tieto vzorce pamätám už aj bez prepočítavania.

pri derivačných vzorcoch goniometrických a cyklometrických funkcií, kde sa vzorce objavujú raz so znamienkom plus a inokedy s mínus, použijem barličku, že pre deriváciu hocakého sin v čitateli bude vzorec na pravej strane so znamienkom plus. pre cos je to naopak. týka sa to základných vzorcov ako sin(x), cos(x), tg(x), cotg(x), arcsin(x), arccos(x), arctg(x), arccotg(x).

často sa mi pletú vzorce $[a^x]'=a^xlna$ a $\int_{}^{}a^xdx=\frac{a^x}{lna}+c$ lebo sú takmer rovnaké, preto použijem barličku, ktorá hovorí že na deriváciu sa môžem dívať ako na operáciu "delenia", kedy sa niečo redukuje a na integrál ako na operáciu "násobenia". to čo je potrebné urobiť s $lna$ v jednotlivom vzorci, je opačná operácia oproti "násobeniu" a "deleniu"

pri vzorcoch ako $\int_{}^{}tg(x)dx$ a $\int_{}^{}cotg(x)dx$ sa ani nesnažím si pamätať vzorce, iba si pamätám, že veľmi rýchlo sa dokážem prepočitať ku správnemu vzorcu pomocou substitúcie

na písomke sa mi takéto barličky javia ako veľmi efektívny nástroj, ktorý síce zožerie niekoľko desiatok sekúnd z času, ale môžem si byť istý, že vzorec mám správne, a o to jednoduchšie je sústrediť sa na riešenie

ďakujem za vaše ďalšie tipy a rady k tejto téme

• (téma jako vyřešené označil(a) etchie)

#2 19. 02. 2012 17:11

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: zapamätanie si vzorcov pre derivácie, integrály a iné

↑ etchie:
Zdravím, omlouvám se, ale celý příspěvek jsem nečetl.

Ale já osobně si pamatuji to, co často používám. Nějaké berličky jsem si většinou nevymýšlel. Prostě jsme ve škole (SŠ i VŠ) počítali tolik příkladů, že jsem si ty vzorce prostě zapamatoval. Alespoň ty nejpoužívanější.

#3 05. 03. 2012 23:06

etchie
Reputace:   

nikto nič ?

to fakt všetci ovládajú komplet derivačné aj integračné vzorce bez zaváhania ?
aj keď ich nejaký čas nepoužívate ?

#4 05. 03. 2012 23:10 — Editoval Alivendes (05. 03. 2012 23:17)

Alivendes
Reputace:   58 

Tak já třeba používám pár vzorečků pro derivace, které si člověk prostě zapamatovat musí. Bez nich to opravdu nejde ...ale těch základních je pár.

Vzorečky pro integrál jsem se nikdy neučil, stačí si říct co musím zderivovat, abych dostal integrovanou funkci, vzoreček se dá odvodit.

V některých knížkách a učebnicíh je možné najít ,,vzorce,, pro integrály složitějšíchch složených funkcí, které by jsi normálně musel spočítat, mám jednu knížku, kde je takových integrálů víc jak sto. To ale slouží spíš jako tabulky pro techniky a pamatovat si takové věci nazpaměť rozhodně není standartní.

Já se řídím pravidlem, že pro derivace mám těch pár vzorečků a integrál se musí vymyslet :-)

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#5 06. 03. 2012 09:25

etchie
Reputace:   

↑ Alivendes:

díky,

skúsim to teda týmto spôsobom. derivačné vzorce si pamätám všetky, problém nastane keď sa snažím zapamätať si aj tie ťažšie integračné vzorce. vtedy sa to už poriadne mieša.

#6 06. 03. 2012 11:36

Alivendes
Reputace:   58 

↑ etchie:

Vzorce pro derivace stačí :-)

Psal jsem, že žádné ,,těžší,, integrační vzorce si pamatovat nemáš.

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#7 06. 03. 2012 11:47

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ etchie:
K zapamatování si matematického vzorce resp. matematické věty hodně pomůže, když dobře porozumíme jeho (jejímu) odvození či důkazu.
Učit se nazpaměť dlouhé seznamy matemtických vzoců bez toho, abychom měli potuchu, odkud se vzaly, je cesta obtížná a při tom ne příliš efektivní.

#8 06. 03. 2012 12:21

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Pekny den, ja to mam tak:

* vzorce pro polovicni uhly si nepamatuji, vim jak si je odvodit.

* funkce a^x podle me ani nema pravo na samostatny vzorecek, vzdy si to prepisu jako exp(x*ln(a))

* Jinak souhlasim s Rumburakem, vetu nebo vzorec, ktery jsem v pregradualnim studiu neumel dokazat, jsem nikdy poradne nepochopil a neumel pouzit.

Zápatí