Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám příklad:
Ve třídě je 28 studentů, z nichž jedenáct je chlapců.
a) Určete, kolika způsoby z nich lze vybrat předsedu, místopředsedu a pokladníka, tak aby žádné dvě funkce nezastával jeden člověk. (28*27*26)
b) Určete počet možností, při nichž je předseda a místopředseda různého pohlaví.
- Výsledek by měl být podle toho, co bylo na tabuli, 9724, což by odpovídalo 17*11*26 + 11*17*26, ale nemohu pochopit, proč je tam 26 místo 28, když v zadání b) se nepíše nic o tom, že by jeden člověk nemohl vykonávat dvě funkce.
Zřejmě se předpokládá, že b) navazuje na a). Technicky vzato, kdybys b) bral jako zcela jinou otázku nenavazující na a), tak bys vybíral jenom dvě funkce – o pokladníkovi se v b) přece taky nemluví.
↑ Oxyd:
To mě napadlo, ale u žádných jiných úloh mi nenavazuje oddělená část příkladu na předchozí. Jako pravděpodobnější bych předpokládal pochybení učitele. :-)
Ještě u tohoto příkladu mi nesedí výsledek:
Závodu se účastní 8 žen, z nichž jsou 3 juniorky. Určete počet způsobů, kterými je může postavit na start do osmi drah, chci-li, aby:
a) v 1. a 8. dráze běžely juniorky
Na osmi pozicích budu mít na krajích juniorky a ve středu zbylé ženy: Počítal jsem 3 * 6! * 2 = 4320, ale podle učitele by měl být výsledek 8640, tedy dvakrát větší. Zase nechápu proč.