Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřebuji vyřešit tuto rovnici:
Chci to řešit metodou speciálních pravých stran. (u nás na škole tomu tak říkají, nevím jestli je tento termín správně)
Mám char. rovnici, obecné řešení homog., ale bohužel jsme si ještě neříkali jak má vypadat partikulární řešení, když je na pravé straně součin e^x a polynomu (v tomto případě x^0)
Tuším že půjde o nějakou složeninu obou případů (e^x a případu kdy je tam polynom),ale raději se zeptám. Povsimnul jsem si i toho ze jeden z kořenů charakteristické rce je v exponentu toho "éčka"
děkuji vám za váš čas a radu!
s pozdravem Slávek
Pekny den, neni to popsane v ucebnicich?
↑ slav3k:
Také zdravím, toto téma se tu řeší celkem často.
Laskavě si uvědom, že tu pomáháme ve volném čase a z dobré vůle, a komplexní výpočet takového příkladu dá poměrně hodně práce. Napiš proto prosím konkrétní problém, se kterým potřebuješ pomoct.
Nevíš-li, je dobré si něco nastudovat, popřípadě se někoho optat. Naše forum dokáže poskytnou profesionální pomoc, ale vysvětlování nové látky je přes internet docela problém, zvlášť když se jedná o diferenciální rovnice.
Děkuji
↑ Alivendes:
ano to vše vím a proto se ptám na tento konkrétní problém. Bohužel jsme se ještě neučili jak je to, když je tam exponencionální fce a zároveň polynom v součinu.
potom se hleda partikularni reseni ve tvaru exponencialni funkce krat polynom stejneho stupne krat x^r, kde r znaci nasobnost ....
viz http://user.mendelu.cz/marik/in-mat-web … bse14.html , veta 9.2., za beta si dosadte nulu, potom vsechny kosiny degeneruji na jednicku a siny na nulu - viz druhaodrazka v poznamce za vetou.
↑ kaja.marik:
díky :) už jsem našel vše potřebné.
SOLVED
Stránky: 1