Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mozno som to trosku chaoticky napisal. neuvedomil som si, ze znaky : a / maju viac vyznamov. to :2 (znamena delene dvomi) je za lomitkom (/), aspon na Slovensku sa tak znaci, co robime s rovnicou. Vydelil som obe strany rovnice dvojkou, aby mi z 2x zostalo iba x.
Pre uplnost:
x+(x-8) = 42
2x - 8 = 42
Pripocitame + 8 k obom stranam rovnice aby sme sa zbavili cisla -8 v lavej strane rovnice a dostaneme
2x = 50
Vydelime obe strany rovnice dvomi, aby sme zistili, comu sa rovna x
x = 25
Neviem, v ktorom rocniku si, a ci ste sa uz ucili jednoduche upravy rovnic. Ak nie, tak sa ospravedlnujem a to riesenie asi nebude pre teba vhodne.

davindus napsal(a):
to se dělapomoci trojčlenky
Řešení pomocí trojčlenky mě nenapadá.
Možná si myslela soustavy dvou rovnic.
↑ janca361:
říkaš žadny jiny zpusob ja znam i jiny než pomoci rovnice. rovnice ještě neumim.
42-8=34/2=17chlapcu +8= 25 dívek
↑ davindus:
Tvůj nápad je pěkný (formální provedení už horší), ale není to trojčlenka.
Trojčlenka se používá tam, kde existuje vztah přímé nebo nepřímé úměrnosti, což zde není.
K tomu formálnímu provedení:
Vztah "=" splňuje větu
Jestliže A=B a zároveň B=C, potom A = C .
Napíši-li tedy
(1) 42-8=34/2=17 ,
mělo by z toho plynout 42-8=17 , což ale není pravda, jak víme. Zápis (1) je proto špatně.
Správně by bylo 42-8=34, 34/2=17 , 17 + 8 = 25.
↑ davindus:
Ukážu ti ještě jeden způsob řešení.
Takovýto typ úlohy vede na "rozdělení něčeho na nestejné části". Nejznámější je dětská "písnička"
Měla babka čtyři jabka a dědoušek jen dvě. Dej mi babko jedno jabko, budeme mít stejně.
Jak se to provádí.
Od toho co se rozděluje (nebo zde od celkového počtu žáků) odečteš to číslo, které udává že je někoho víc. Tedy děvčat je víc o 8. 42-8=34.
Pak už stačí rozdělit zbylý počet na stejné části. Tedy 34/2=17.
A máme chlapců 17, děvčat 17+8=25. (17+25=42)