Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, potřebovala bych pomoc s příkladem: Pan Šťastný vyhrál 3 000 000 Kč. Počátkem roku uloží tuto částku na úrok 9% (daň z úroku 15%). Kolik peněz může na konci každého roku vybírat, jestliže chce, aby mu peníze vystačily na dobu 30 let?
(výsledk je: 257 732,40 Kč)
↑ adela.karlickova:
To je otázkou. Postup který jsem navrhl bude nejspíš odpovídat zadání.
Ve skutečnosti ale peníze které vybereš za rok, udělají to, že se to bude úročit jinak a na konci dalšího roku budeš mít uplně jinou částku než spočítáš.
Správně by se mělo spočítat to, kolik můžeš ročně vybírat, aby se to úročilo tak, že ti to vystači po dobu 30 let. Podobný příkklad jsem ale nepočítal.
↑ Alivendes:
Zdravím,
pořádně jsem nepochopila, zda jste dořešili (ale to dělení 30 se mi nezdá) :-) Tuším, že se tomu říká "Zásobitel" (snad), zkuste ještě zkontrolovat podle vzorce. Děkuji.
↑ adela.karlickova:
Označím:
V - vložená částka (3000 000)
p - roční úrok % (9 %)
d - daň z úroku % (15 %)
n - počet let výběru (30 let)
r_v - roční výběr (ten nás zajímá)
Roční úrok je 9 % po odečtení 15 % daně z úroku bude skutečný úrok:
Roční výběr
↑ jelena: ahoj Jeleno, slyšel jsem tu že jsi dobrá, prosím, tě potřebuji vzoreček na výpočet procent ve fin. matematice. mám 5700 po třech letech úročený základ byl 2,7% p.a. kolik byl základ ??? děkuji Otto
↑ otto:
To jsi slyšel něco zkresleného. Finanční matematiku nemám rada, ale jsem výborná v citování pravidla č. 2.
Tedy založ si, prosím, vlastní téma se srozumitelným zadáním. Měj se.
Stránky: 1