Zdravím,
potřeboval bych od vás poradit s tímto příkladem. Jedná se o pokus rychlosti chem. reakcí.
1.úkol
1) kolik gramů manganistanu draselného je potřeba na 1L roztoku o koncentraci 0,04M ?
2) ? g
( kys šťavelová) na 1L roztoku koncen. 0,5M ?
3) ? ml 96%
pri hustote 1,8355 
2. úkolem je vypočítat koncentraci manganistanu
Zdravím,
zatím tomu příliš nerozumím. Upřesní, prosím:
a)v každém pokusu (1, 2, 3) probíhala stejná reakce - je tak? Podařilo se zapsat chemickou rovnici?
b) - údaje v 1. příspěvku "1), 2), 3)" jsou koncentrace roztoků jednotlivých sloučenín tak jak bylo použito? Tedy je potřeba také výpočet pro přípravu jednotlivých roztoků?
c) podařilo se překontrolovat, co je v přebytku, co v nedostatku?
Děkuji.
Takhle, chem. rovnici jsme zadnou nedostali.
v 1.ukolu mam pocit, ze jsou to klasicke vypocty....
A az ve druhem jsme michali roztoky, tedy nejprve ( postupovali jsme z 3. na 1. kvuli casovych duvodu ) 100ml vody, 25ml kys sirove, 10ml kys stavelove, zmerili teplotu, pote pak nakapali 10ml manganistanu....vse se zbarvilo do fialova.
Nekolik minut jsme michali, nez se to zbarvilo do bile barvy.
Takto jsme provadeli 3x , pokazde ruzny objem roztoku.
Tu koncentraci toho manganistanu, kterou mame zjistit, souvisi s tou tabulkou, v nem jsou udaje a to prave jen objem samotneho manganistanu a celkovy.
Jinak me napada 1 reseni k 2.ukolu : koncentraci vypoctu jako
latkove mnozstvi bych pak pocital jako
a pote dosadil, bylo by to tak spravne?
Jinak, koncentrace jednotlivych sloucenin byli tak jak jsme pouzili.
Zadny vypocet pro pripravu jsme neprovadeli. Objemy byly predem zadany.
Cilem bylo jen zjistit, za jak dlouho se to zbarvi do bile barvy.
↑ cutrongxoay:
takhle, chemickou rovnici jste pozorovali a to je zřejmě část výpočtu, spojená s tabulkou (úkol č. 2).
------------------------------------------------------------
1. úkol - skutečně "klasické výpočty" - výpočty koncentrací z různých vstupních údajů. Máš v tom jasno? Ať máme v tématu jen jednu úlohu a nemícháme všechno dohromady. Udělej si, prosím, pořádek. Děkuji.
Ukol bys zadan presne jak jsem napsal to je ten 1.ukol. Zadne rovnice jsme nedostali, tim padem si nevim rady a prosil jsem vas o pomoc. Jestli se to pocita pres chemicke rovnice, to opravdu nevim. Uprimne reknu, ze nemam ani tuseni jak by mela vypadat rovnice...
Proste nam dali takovehle zadani.
↑ cutrongxoay:
Já se snažím, ale asi budeš muset za učitelem nebo za spolužákem. První čast práce - jsou výpočty bez návaznosti na 2. část, jsou to pouze výpočty koncentrací ze zadání. Podařil se výpočet?
Zda jsou výpočty použity při přípravě roztoků pro 2. část - to nevím, tipuji, že ano.
2. část - tabulka "vypočet koncentrace manganistanu" - pokud jste pozorovali barevnou změnu, potom probíhala reakce. Pohledej kyselina štavelová + manganistan dráselný v kyselém prostředí.
Bohužel, více se tomu věnovat mi čas nedovolí (máš to nekompletně, nevím, jak bych pomohla), ať se daří.
Snazim se, ale nejak nedam do kupy vzorce..
Pokud to teda nejde nejak vyresit kvuli zadani, hold se necham poradit od nekoho jineho.
↑ cutrongxoay:
Opět opakuji:
- první část je bezproblémová (úlohy 1), 2), 3)) - vyřešil jsi tuto část?
- druhá část (tabulka) - "vypočtete koncentraci manganistanu". Pokud koncentraci roztoku manganistanu neznámé, můžeme předpokládat že bude stechiometrický výpočet podle známé koncentraci roztoku kyseliny šťavelové. To v případě, že jsme pozorovali úplné vymizení barvy.
Víme koncentraci kyseliny šťavelové?
Reakce je v odkazu.
hold se necham poradit od nekoho jineho.
hold nech :-)
Takže jsem na první dva příklady přišel:
pomocí 
Ve 3. - 1. krok 
2. 
3.
Toto bude asi správně.
Výpočet koncentrace managanistanu: koncentrace stejně jako v zadání 1. tří úloh
koncen. šťavelové = 0,5M
kys sírové = 3M
manganistanu přidaného = 0,04M
pro jistotu jsem napsal všechny 3
zatím nemám tušení na tenhle výpočet
děkuji,
pro 1 až 3) - návrh výpočtů přes vzorec pro molární koncentraci a látkové množství se mi jeví v pořádku. V 2. úloze pozor na krystalickou vodu ve vzorci kyseliny šťavelové. 3. příklad - upřesním úkol - máme 96 % roztok H2SO4 (víme hustotu), potřebujeme připravit 3M roztok - je tak? Potom ano, výpočet v pořádku.
----------------------------------------------
úloha v tabulce - z odkazu na str. 2 opíšeš rovnici chemické reakce. Podle reakce reaguje stechiometricky:
5 mol kyseliny šťavelové a 2 mol manganistanu.
U nás v pokusu máme v 10 ml 0,005 M kyseliny a 0,0004 mol manganistanu. Budeme počítat na to, co je nedostatku - mně vychází manganistan, tedy všechen zreagoval. Jakou koncentraci budeme počítat? Děkuji.
↑ jelena:
Tak tedy, 2.úkol je také splněný.
Pro další případ tu rovnou napíši řešení:
pro koncentraci 1.pokusu ( to jest koncentrace manganistanu):
Celkový objem v každém pokusu jiný:
pro 2. pokus cel.objem - 95ml
pro 3. pokus - 45ml
Pro další výpočet druhého a třetího stačí jen změnit údaj celkového objemu a dopočítat.
Bylo mi také řečeno, že byl nadbytek kys šťavelové 5ti násobný....
Považoval bych toto jako odbyté,označím ho tedy za vyřešené.
Považoval bych toto jako odbyté,označím ho tedy za vyřešené.
To je tedy fakt odbyté - pokud do roztoku kyseliny sírové a šťavelové začneme přidávat roztok manganistanu, tak probíhá reakce a koncentrace manganistanu poklesává tak, jak je odčerpáván na reakci (až do nulové, jelikož je v nedostatku). Tedy počítat koncentraci manganistanu v celkovém objemu reakčního roztoku moc velký smysl nemá.
Pro reakci a výpočet nadbytku je podstatné jaké látkové množství jednotlivých reagencií bylo použito. O nadbytku/nedostatku řeč byla.
Další chemické zdary přeji, děkuji za informaci :-)