Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Téma zavřeno
↑ Yellana: rovnice by měla být ve tvaru y = kx + q ... toto je tvar rovnice pro lineární funkci.
Ta tvoje rovnice není celá.Podívej se znova na zadání.
Zadání zní:Sestroj graf lineární funkce y = 0,5x+1 a pak z něho urči všechna x, pro která platí: 0,5x + 1 = 2,5
učitelka po mě chce abych vypočítala tabulku a sestrojila garf. Graf umím ale tebulku nechápu.
Tbulka vypadá takto: x 0 1
y
Mám vypočítat y a nevím jak prosím o vysvětlení děkuji
↑ Yellana: Za hodnoty x dosazuj a vypočítej y . např.: x = 0 pak y= 1
x = 1 pak y = 1,5
x = 2 pak y = 2
x = 3 pak y = 2,5
hodnoty zapiš do tabulky x ..................
y ..................
A pak narýsuješ graf, kde na vodorovnou osu budeš po 1cm vynášet hodnoty x a na svislou osu budeš
vynášet vypočítané hodnoty pro y. Body spojíš a vyjde ti přímka. :-)
funkce teto rovnice bude parabola
udelame si tabulku
x...-1....-2...0....1....2....3....-3....
y....2....8.....0....2....8...18....18...
doporučuji znacit body po 0,5 cm
udelas si osu toje ten kriz:) osa x je ta cara ktera lezi a osa y cara ktera stoji.
Oznacis si body po 0,5 cm a spojis podle tabulky....jak sem psal mela by vyjit parabola to je ten splaclej pulkruh otevreny dolu
a je suda,neni periodicka,definicni obor jsou vsechna realna cisla.
obecná rovnice lineární fce je ,
dosadíme zadané body:
-----------------------------
----------------------------
od první rovnice odečteme druhou:
dosadíme za a:
dosadíme za a, b do obecné rovnice: = rovnice fce
↑ loolly:
Zdravím, příště si zakladej, prosím, nové téma pro nový dotaz (jinak se to zatoulá), děkuji.
Podrobně je vysvětleno zde. Máš zadano: lineární funkce, grafem je přímka, pro sestrojení přímky potřebujeme 2 body. Sestaviš si tabulku, jeden řádek hodnoty x, druhý hodnoty y. Hodnotu x můžeš volit libovolně, hodnotu y dopočteš ze zadání:
např. x=0, y=0,5*0+4=4. Sestrojime bod [0, 4]
x=4, y=0.5*4+4=6, sestrojime bod [4, 6]
Kontrolovat muzes tady. Stačí tak?
ahoj potřebovala bych pomoct s rovnicí linerární funkce:
f: x-y=1
g: x+y=9
máme to nějak vypočítat zapsat do tabulky a pak vyznačit na grafu zrovna jsem chyběla,takže to nechápu prosila bych o vysvětlení děkuji:) .
↑ matika nemá logiku:Zvol si jakékoliv číslo, dosaď ho do první rovnice za x a dopočti z té rovnice y. Pak si zvol druhé libovolné číslo a proveď to ještě jednou. Nevím, jak dlouhou tabulku máte mít, ale můžeš si jak takhle zvolit kolik chceš a vždy k nim dopočítat příslušné y. Pak ty body vyznačíš v soustavě souřadné (takové ty dvě k sobě kolmé čáry, jedna x, druhá y, co se protínají v bodě 0). Měly by ti ležet všechny na jedné přímce, protože máš funkci lineární.
Pak to samé proveď ještě s druhou funkcí.
A příště nepiš do tématu, které je vyřešené a raději si založ téma vlastní.
↑ matika nemá logiku: Sestrojíme obě funkce do jednoho grafu, nebo můžeme každou funkci sestrojit zvláštˇ.Záleží na zadání:
↑ matika nemá logiku:
Děkuji kolegům za odpověd a vyřešení problému, ale mám tu jednu věc kterou nutno podotknouti:
Příště si zakládej vlastní thready, v souladu s bodem 2 Pravidel
A jinak, matika logiku má, mnohem větší než třeba psychologie :)
↑ Ivana: ahoj můžeš mi prosím vysvětlit jak se počítá podle vzorce u linearní funkce a dosazuje do tabulky .. děkuji ,,
↑ ivanuska76:
Ahoj, příště si prosím založ nové téma, tohle je už dávno vyřešené.
V čem konkrétně máš problém? Můžeš sem dát příklad?
Ahoj,
nechtěla by sis taky založit vlastní vlákno?
Toto prosím lock
↑ frank_horrigan:
Ahoj, já ho zakládat nebudu, ale ↑ ivanuska76: tak učiní (založit nové vlákno).
Máš pravdu, je tady toho už celkem dost.
Téma zavřeno
Stránky: 1