Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím všechny, učím se lomené výrazy a narazil jsem na menší problém.
Příklad je to následující:
Vím, že jmenovatel poslední části si můžu rozložit na:
Ale to pak není stejné, jako jmenovatele z prvních dvou, jestli mi rozumíte, jak to myslím. Takže nevím, co při výpočtu napsat dolů, popř. co teda pak budu psát do závorek nahoru. O výsledek mi nejde, ten vím -
. Jen potřebuji vědět, jak se k tomu dostat. Vím, že když chce třeba pod sebou zkrátit
a
, tak můžu, ale před to co zbyde (myslím že jen nahoře) se napíše opačně znaménko (píše se to jen nahoru ne? To mi taky prosím někdo objasněte), ale v tomto případě nevím. Děkuji moc a omluvte moje lehce zmatené a nesrozumitelné vyjadřování v této tématice. Matematika mi nikdy moc nešla, ale tak snažím se, aby jo. ;)
Přeji příjemný konec víkendu.

Děkuji. To mi objasnilo tu druhou nevyjasněnost. Ale i tak stále bohužel nevím jak vypočítat ten první příklad. Tohle jsem v podstatě věděl, jen si nebyl úplně jistý. Jen bych potřeboval vypočítat ten příklad nahoře (nejlépe s popisem, proč to tak je). Podle toho bych si sám pak vypočítal tucet dalších, ale když nevím, jak na to, tak se nehnu. Tak kdyby se našel někdo tak hodný... Děkuji. :)

Díky moc, ono je to jednoduchý. Pak se vždycky cítím jak blbec, že na to nepřijdu sám....
Tak já si ještě něco propočítám a kdybych narazil na nějaký problém, tak bych se případně ještě zeptal. V opačném případě označím téma jako vyřešené.
Stránky: 1