Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
prosím Vás o pomoc s těmito 2 příklady. Nejdou mi bohužel vypočítat..
1)
auto o hmotnosti 1500kg se rozjizdi z klidu po vodorovne rovine ucinkem konstantni sily F. Za dobu t=10s ziska kinetickou energii 75000J. Urcete: a)jak velika byla působici sila. b) za jak dlouho drahu auto projelo? Treni a odpor prostredi zanedbejte.
2)
Letadlo se pohybuje po kruhové dráze o poloměru 100m ve svislé rovině rychlostí 280 Km/hod. Urcete jakou silou pusobi letec hmotnosti 8,kg ba sedadlo v dolním a hornim bode drahy.
1) Známe kin. energii a hmotnost - lze vypočítat i rychlost, kterou auto dosáhlo. Dále je zřejmé, že působí-li síla, tak auto zrychluje. Pohyb tedy můžeme popsat jako rovnoměrně zrychlení s nulovou počáteční rychlostí. Odtud vypočítáme zrychlení a známe-li sílu; vypočteme sílu.
2) Bude vždy půsbit silou tíhovou; a v jednotlivých případech příčteme (odečteme) velikost setrvačné odstředivé síly.
"Vzorečky" zcela jistě znáš, nebo si je vyhledáš v sešitě :-)
Zdravím,
2)Úlohu řešíme v neinerciální vztažné soustavě. Při pohybu letadla působí tělo pilota na sedadlo dvěmi sílami: tíhovou silou FG o velikosti FG = mg a setrvačnou silou Fs o velikosti Fs = mv2/r.
(váha pilota je 8kg ? to se mi nezdá moc realné beru váhu 80 kg)
V nejnižším bodě trajektorie letadla působí pilot na sedadlo tlakovou silou F1 o velikosti:
V nejvyšším bodě trajektorie tlakovou silou F2 o velikosti:
↑ zdenek1:
díky moc! :) Už mi to došlo. :) Jj poptala jsem se a mám ve skriptech špatné zadání, šlo o dráhu a ne o čas.
Ještě jednou díky moc za pomoc. :)
Dobrý den, prosím vás o pomoc s tímto příkladem.
Tvrdá koule padá svisle na nakloněnou rovinu z výšky h=2m a dokonale pružně odskakuje (zachovává se velikost rychlosti). V jaké vzdálenosti od místa dopadu znovu narazí na rovinu? Sklon roviny je 30stupňů.
Děkuji moc, pořád mi to nevychází.. :(