Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych poradit, kde dělám chybu při určování rovnice elipsy.
mám zadány body A =
a B =
, oba tyto body leží na elipse, úkol je napsat osovou rovnici elipsy.
Zkoušel jsem si oba body dosadit do rovnice elipsy
, když to pak dosadim, nemůžu se dokopat k výsledku.
↑ gonzinho12:
Dosazuješ do špatného vzorce. Střed elipsy není v počátku, tj. v bodě [0,0], ale leží uprostřed úsečky AB. Nejdřív si tedy musíš spočítat souřadnice středu a pak dosadit do vzorce pro rovnici elipsy se středem S [m,n].
aha, to mě nenapadlo, ale kde je daný, že střed leží ve středu úsečky AB?
↑ gonzinho12:
A,B se ustáleně značí hlavní vrcholy elipsy, potom střed leží uprostřed úsečky AB. Pokud by se ale jednalo o jakékoli body ležící na elipse, pak to samozřejmě neplatí. Záleží jaké bylo přesně zadání.
já vim, AB jsou většinou hlavní nebo vedlejší vrcholy elipsy, ale v zadání tohle určeno nebylo, tak si nejsem jistej, jak by to pak mělo být.
↑ gonzinho12:
Pokud by to nebyly hlavní vrcholy a v zadání nebylo ani nic o tom, že střed elipsy je v poočátku, pak by úloha měla nekonečně mnoho řešení.
no vypočítal jsem si tedy ten střed AB, poté jsem dosadil do té rovnice a vyšlo mi, že 0=0, což je nekonečně mnoho řešení, ale výsledek v učebnici má jen 1 řešení, tak vážně nevim, kde mám zase chybu.

↑ gonzinho12:
- osová rovnice elipsy, střed S=(0; 0)
Dosazením souřadnic zadaných bodů dostaneme rovnice:
Zavedeme substituci:
Dostaneme rovnice:
Vratka k substituci a dostaneme
Rovnice elipsy:
↑ Cheop:
paráda:) já si právě řikal, že osová rovnice má střed S v průsečíku os, jenže pak ta substituce mě nenapadla, děkuju za vyřešení.