Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, mám úlohu:
Na farmě mají krmení pro 50 krav na 14 dnů. Po dvou dnech 10 krav prodali. Na kolik dnů jim ještě vystačí krmivo?
Je to těžký pro mě. Já jsemse snažil udělat kolik krav by snědlo krmivo za 12 dnů (pokud krmivo sní 50 krav za 14 dnů). Pokud bych to vypočítal, tak ty krávy co by mi vyšly, od nich bych odečetl -10 pak to počítal trojčlenkou. Jenže mě to nevyhází v přirozených číslech a ještě k tomu to vychází ůplně jinak :(. Prosím o pomoc.
Ahoj ↑ Matematik12345:,
neriama umera + logika nam da
maju krmenie pre 50 krav na 14 dni
o dva dni neskor
maju krmenie pre 50 krav na 12 dni (logika)
maju krmenie pre 10 krav na 12x5=60 dni (nepriama umera)
maju krmenie pre 40 krav na 60/4=15 dni (nepriama umera)

↑ vanok: Aha, já myslel, že za ty dva dny, ty krávy už museli něco sníst.., není to tak?
↑ Matematik12345:
Ano, to je logicke

Dobrý den, omlouvám se, že se tak po dlouhé době k tomu vracim, ale nemohli byste mi (popřípadně někdo jiný) ještě vysvětlit, proč teda po tom, co po 2 dnech prodali těch 10 krav maj jídlo, kterí vystačí krávám na 14 dnů? Dkuji :D.

↑ Matematik12345:
To žrádlo vydrží 40 kravám na 15 dní (ne na 14 dní)
Úplně krok po kroku:
1) máme 50 krav, kterým vydrží žrádlo na 14 dní
2) 2 dny žralo všech 50 krav (zbylo -žrádlo pro 50 krav na 12 dní)
3) V tomto momentě 10 krav bylo prodáno - zbývá 40 krav
Trojčlenka:
50 krav má žrádlo na 12 dní
40 krav má žrádlo na x dní
Je to nepřímá úměra protože méně krav bude mít stejný objem žrádla na více dnů tedy:
40 kravám tak žrádlo vydrží na 15 dní ( při předpokladu, že všechny krávy žerou stejný objem žrádla na jednotku času)

↑ Cheop: Jo! Ted jsem to už definitivně pochopil! Děkuji moc! :)