Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jinak řečeno, nevíš, jak spočítat
?
Pravou stranu dej opět na společného jmenovatele a čitatel uprav na hezký tvar (polynom).
Pak výsledek porovnej s levou stranou. Uvidíš, že jmenovatelé se rovnají, jsou stejné. Aby platila rovnost, musí se tedy rovnat též čitatelé. To jsou polynomy. Ty se rovnají, když se rovnají jejich koeficienty u všech mocnin. Odtud plynou rovnice pro koeficienty u
. Tři rovnice o třech neznámých.
↑ Andrejka3: napsala bys mi prosím jak to bude vypadat moc jsem to nepochopil a pomohlo by mi kdybych to vyděl děkuji
↑ ivalenta:
Ještě jeden problém vidím.
nemá reálný kořen. Podle věty o rozkladu na parciální zlomky ale můžeme rozložit např. takto:
. To se má rovnat
. Jak vidíš, jmenovatele se rovnají. Teď se mají taky rovnat čitatelé. Porovnejme koeficienty u mocnin.
U
: vlevo je
vpravo je
. Musí být 
: 
: 
: 
Dostali jsme:
.
Zkus to raději ověřit.
Edit: trochu motám co je vlevo a vpravo, vůči tomu jak jsem to napsala v tomto příspěvku. Zde v příspěvku je se slovem vlevo myslí dole. Slovem vpravo se myslí nahoře. Promiň :D