Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čau, poradíte mi někdo s tímhle příkladem ?
Sestrojte všechny spolešné tečny kružnic k1 (S1; 4 cm), k2 (S2; 4 cm) je li |S1S2| = 9 cm.
Napište mi sem pls jak se to dělá.
A pak kdyby to šlo tak ještě potřebuji:
Sestrojte 3úhelník ABC, jestliže je dáno:
b)
= 5 cm, a:b:c = 2: 3: 4
a) 3úhelník A´B´C´, kde a´= 2, b´= 3, c´= 4 a k němu stejnolehlý 3úhelník ABC se středem stejnolehlosti v bodě A
Dik moc.
Ty tečny jsou jednoduché. Narýsuj si obě kružnice a spoj jejich středy. dostaneš úsečku S1S2. Na tuto úsečku udělej kolmice v obou středech a dostaneš 4 průsečíky - spoj ty 2 nahoře a ty 2 dole a máš 2 tečny. Teď spoj jeden horní a jeden spodní (každý z jiné kružnice) a dostaneš průsečík této úsečky (nebo přímky, na tom nesejed) a úsečky S1S2. Z tohoto průsečíku nyní už jednoduše sestrojíme obě tečny.
a) Nevím, co teď berete, alá já bych to řešil přes podobnost. Udělal bych si libovolný trojúhelník, který splňuje ten poměr, v něm bych nanesl výšku, kterou bych prodloužil na chtěných 5 cm a pak bych rovnoběžkama sestrojil strany a základnu.
b) Nám ke stejnolehlosti dávali i koeficient, bez něj se to těžko dělá.