Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 03. 2012 08:38

Witiko
Reputace:   

Analytická geometrie - polára

Dobrý den,

rád bych se zeptal, jestli je možné dobrat se nějakého logického vysvětlení rovnice poláry:
$(x-m)(x_{0}-m)+(y-m)(y_{0}-m) = r^{2}$

Dokážu vzorec aplikovat, dokážu si ho i hodit do Microsoft Mathematics a tedy graficky představit jeho výsledek, ale začerta nemůžu pochopit, jak vzorec takříkajíc "pracuje". Rovnice kružnice je jasně chápatelná, jde o množinu všech bodů, které mají vzdálenost r od středu, polára je pro mě magický vzorec.

• (téma jako vyřešené označil(a) Witiko)

#2 19. 03. 2012 09:41

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Analytická geometrie - polára

↑ Witiko:
tady je odvození

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 19. 03. 2012 19:07 — Editoval Witiko (19. 03. 2012 19:07)

Witiko
Reputace:   

Re: Analytická geometrie - polára

Děkuju za reakci, každopádně v dokumentu uvedené vysvětlení, že Pokud platí, že X1 není střed (vynulovala by se celá levá strana), jedná se o rovnici přímky, která je určena kružnicí k a bodem X1. je podle mého názoru trochu stručné. Vidím, z čeho se vzorec skládá, každopádně šlo mimo mě, proč daná čísla vzájemně násobíme, o čemž dokument vtipně mlčí (pokud jsem tedy Vámi odkazovanou pasáž z nějakého důvodu neminul). Došel jsem nakonec k určitému vysvětlení vzorce oklikou rozbitím si ho do několika jednodušších podpravidel, která jsou zřejmá:

1) Pakliže se bod X[x0, y0] nachází na kružnici, musí výsledná přímka nutně protínat kružnici právě jednou, protože kružnice v daném bodě existuje. Když x0 = x, zákonitě se tedy y0 = y a (x-m)(x0-m) + (y-n)(y0-n) = (x-m)^2 + (y-n)^2.

2) Pakliže se bod X[x0, y0] nachází uvnitř kružnice, nemůže nastat situace, kdy by při x0 = x platilo y0 = y, jelikož vnitřek kružnice nepatří do množiny bodů tvořící kružnici samotnou. Z toho pak vyplývá samosebou, že přímka leží mimo obrazec a nedotýká se jej.

3) Pakliže je bod X[x0, y0] totožný s bodem S[m, n], pak nám vzniká neplatící rovnice 0 = r^2.

4) Pakliže se bod X[x0, y0] nachází vně kružnice, pak čím dále bude od středu, tím větší bude |x0-m| a |y0-n|, což vychází z ((x0-m)^2 + (y0-n))^0.5. To pak znamená, že čím větší tato vzdálenost bude, tím blíž bude y k n při x = m, jelikož (x-m)(x0-m) vypadne a v (y-n)(y0-n) = r^2 musí být (y-n) o to menším číslem o co je (y0-n) číslem větším. Z toho pak následně i vyplývá, že přímka protne kružnici 2x.

Zápatí