Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
Potřeboval bych pomoci s dvěma příklady na derivace. Asi někde přehlížím chybu, kterou dělám.
Zadání je
a druhý příklad je 
Nejsem zrovna zdatný matikář,ale snažím se to spočítat, protože cvik dělá mistra. Už jsem zkoušel několik možností,ale nic mi nevychází
výsledek prvního příkladu by měl (podle Petákové být
a druhého 
Zadání je Petáková k maturitě - strana 156 cvič. 20, příklady g5,g6,g7,g8.. Ale myslím,že pokud uvidím návod tak ty další 2 zvládnu sám. Byl by tu někdo ochotný kdo by mi napsal návod jak na to případně to sepsal a naskenoval,abych viděl postup ?
Předem děkuji za radu :)

Ahoj,
v prvním příkladu se určitě chceme zbavit zlomku, tohle derivovat by bylo šílený :D
Když ti to takhle zpřeházím, neuvidíš tam něco? ;)

V pohodě, mno (a-b)^3 tam nikde není :)
Ale je tam
tenhle vzoreček určitě znáš, pokud ne, google it! :)
a z toho -6x^2+6x určitě půjde něco vytknout, že? :)
EDIT:
Druhý příklad, čemu se rovná cos2x?
Google it! :)
Tak podle vzorce
a vytknutím jsem se dostal do tvaru
X-1 zkrátím a zůstane mi
a pokračovat mám dál čím ?
2: příklad ... zadání je prostě cos2x to neni určená hodnota. Je to přesně opsáno ze zadání, takže asi počítat
takhle teoreticky

Určitě ten tvůj postup nebude chyba, ale asi to jde zjednodušit ještě o krok víc, už ti to rovnou napíšu, ať tě netrápím ^^
=
vytknul jsem jenom 6x, aby mi tam zbylo (x-1) a to mohl znovu vytknout :) tím se zbavím x-1 v obouch členech a na derivování toho mám podstatně méně :)
Zderivuješ a je to :)
K tomu druhému hledej vzoreček, existují tzv. goniometrické vzorce cos2x = .... je jeden z nich :) Určitě je dobrý si je osvojit, i když není problém si to dohledat.
Jak říkáš, počítání dělá mistra, časem tam ty vzorečky uvidíš hned, jde jen o cvik :)
Měj se ;)
Stránky: 1