Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám příklad, který zní z části takto Hmotý bod se pohybuje v rovině xy po trajektorii
zadané parametrickými rovnicemi x = Acos ωt, y = B sin ωt, kde A > B > 0. Ukažte, že tato trajektorie je elipsa.
Obrázek pro představu vypadá takto:
Jak mám prosím ukázat, že se jedná o elipsu? Nesouvisí to stím, že elipsa ja vlastně kružnice, kde A = B a sin a cos je pomocí jednotkové kružnice definován?

↑ darkmagic:
A jak máte elipsu definovanou? Pokud by stačilo ukázat, že ty body splňují
, tak je to celkem triviální :-).
↑ Pavel Brožek:
Ahoj, já ti neřeknu, jak máme definovanou elipsu, protože jí tady nikdo nedefinoval. Jen se předpokládá, že každej ví, co to znamená, že máme elipsu..

↑ Pavel Brožek:
Pokud to každej ví, tak já třeba vím, že parametrické rovnice, které jsi napsal, popisují elipsu. Takže jsem nic neudělal a přitom dokázal, že to je elipsa.
Důkaz bude pro různé definice různý. Kdybys např. vzal definici, že to je množina bodů v rovině, pro které součet vzdáleností od dvou ohnisek bude stejný, tak by důkaz byl asi o dost komplikovanější než to, co napsal Zdeněk.
↑ Pavel Brožek:
Já si myslím, že zadání je jasné.
Parametrické rovnice říkají:

Jednoduchou substitucí
dostaneme parametrické rovnice elipsy (dokonce se středem v počátku souřadnic)