Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://img527.imageshack.us/my.php?image=natijanb7.jpgtuhle nerovnici jsem vypocital, ale v reseni ve sbirce mame napsane jinej vysledek. Tak jestli mi stim pomuzete. Nocital jsem to metodou nulovych bodu...
↑ eXin:
Predpokladám, že x je reálne číslo. Najprv si treba urči? podmienky. Pozor na zlomky, ktoré nesmú ma? v menovateli nulu, preto tam vzniknú hneď tri podmienky:
1. podm.: 
2. podm.: 
3. podm.: 
A teraz už len poupravova? čo sa dá:
Toto už dúfam doriešiš :-) Len pozor na tie počiatočné podmienky! Potom ti vyjde nejaká množina riešení K', ktoré vyhovujú danej nerovnici, no výsledná množina K bude
dobre, takhle mi to vyslo ale ve vysledcich z nasi sbirky uloh jsou nulove body -1,-1/2,0 a intervaly pak vychazeji (-nekonečno,-1) sjednoceno (-1,-1/2) sjednoceno (0, nekonečno). Při mých výpočtech jsem bohužel nenašel jako nulovy bod -1.... pomuze mi s tím někdo? Předem díky...
↑ eXin:
Ty si si asi poriadne neprečítal môj príspevok, veď tam máš všetko vyriešené. Z podmienok hore vylývajú nulové body, tak ako píšeš. A konečná množina riešení je taká ako som uviedol úplne dole. Čiže tebe vyšlo
Lenže pri podmienkach som napísal, že medzi riešenia nepatrí x=-1, preto je tá množina vo výsledkoch taká aká je.