Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
nepomohl by mi nekdo s timto prikladem? Vubec totiz nevim co s tim , Dekuji
Solární konstatna stanoví, koik tepla lze získat pohlcení slunečního záření, udává se pomocí výkonu dopadajícího záření kolmo na plochu obsahu 1m^2, tj. k = 1360W/m^2. Zjistěte, jaký je příkon daný slunečním zářením na části povrchu Země, přivrácené ke Slunci ( dejte pozor na dobrý výpočet obsahu, abyste se vyhnuli integraci ). Jaký je energetický přínos pro planetu Země za jeden den, za jeden rok? Dokázali byste určit celkový výkon záření Slunce ?
↑ Pav.Got.:
Dobrý den.
Není mi jasné, co se myslí příkonem, ale protože zde není řeč o žádné účinnosti atd. budu předpokládat nejjednodušší možný scénář.
Ze Slunce je Země vidět jako kruh. Spočtěte obsah toho kruhu. Tím vynásobte solární konstantu.
Energetický přínos za čas... Násobit výkon příslušným časem.
Jak spočítat celkový výkon? Předpokládejte, že Slunce září stejně do všech směrů.
Pak tedy stačí vynásobit solární konstantu povrchem koule o poloměru střední vzdálenosti Země od Slunce.
↑ Andrejka3:
Děkuji,
ale bohužel mi není jasný ten výkon jak ho mam spočítat a pak jsem nenasla poloměr stredni vzdálenosti Země od Slunce , opet dekuji
Pozdravujem a prikladám zaujímavé... http://www.aldebaran.cz/studium/astrofyzika.pdf
↑ pietro:
Díky.
↑ Pav.Got.:
Mě není jasné, co ti není jasné. Bylo by dobré, kdybys tady napsala svůj výpočet.
Vzdálenost Z od S
↑ Andrejka3:
Spočetla jsem si obsah kruhu, což mi vyšlo
a tímto jsem vyásobila solárni konstantu , k=1360W/m^2 , vyšlo mi
( cožje vlastně příkon )
celkový výkon : 
a ten energetiký příkon: nevím jak mam spočítat výkon
Jaký je energetický přínos pro planetu Země za jeden den, za jeden rok?
W=J/s
Příkon je konstantní, tedy E(t)=P.t ,
kde E(t) je energetický přínos (rozuměj energie) za dobu t. P je příkon.
↑ Pav.Got.:
tedka jsem napsala nesmysl ... kde mam ten vykon .. to mam brat cislo odkud ?
↑ Pav.Got.:
Jaký je energetický přínos pro planetu Země za jeden den, za jeden rok?
tedka jsem napsala nesmysl ... kde mam ten vykon .. to mam brat cislo odkud ?
Když chcete energii, která je k dispozici Zemi po uplynutí doby t, potřebujete znát výkon, který Sluníčko dává celé Zemi. Ten jste spočítala a je konstantní. Proto stačí dosadit do vzorečku se součinem.