Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, ahoj ...
Prosil bych o pomoc :) Tohle už si absolutně nepamatuji a nevím, jak to nejlépe řešit. Abych to nemusel doměřovat atd.
První část mám hotovou (snad správně), u toho a) nevím, jak mám sestrojit VŠECHNY čtverce? :O Těch bude asi hodně ne? :))
Moje úvaha je, že se A zobrazí do C pomocí středové souměrnosti, jenomže jak určím tu vzdálenost?
Uploaded with ImageShack.us
Díky, díky!
EDIT:
Teď koukám, že to není moc čitelné, jak jsem málo tlačil, mám ve zvyku rýsovat dost lehce. Doufám, že aspoň to obtáhnutí pomohlo, to naopak ve zvyku nemám :D ... Ještě jednou díky, pokud na to někdo mrkne ^^

↑ FlyingMonkey:
Možná je to blbost, ale použila bych středovou souměrnost. Přenesla bych k podle středu na k', po stejné s p.

Tak jsem to udělal, ale nic za tím nevidím...
Řekl jsem si tohle:
A leží na k
C leží na p
B bude ležet na p'
D bude ležet na k'
jenomže jak zvolit ty body? :O
To si můžu libovolně určit? to mi pak zase nebude vycházet, že M má být střed ... Díky
EDIT: nééé prdlajz, teď mě to asi trklo .. :D
Když M je střed, tak potom obraz A je C
takže pokud A leží na k, C leží na p
tak A musí ležet na p'
průnik k a p' je A, průnik k' a p je C ... right?

↑ FlyingMonkey:
A a C jsou protilehlé body čtverce. A leží na k a p' (přímka p ve středové souměrnosti podle M). C leží na p a k' (kružnice k ve středové souměrnosti podle M).
Pak uděláš přímku AC a k ní kolmici bodem M. Naměříš kružítkem vzdálensost AM(CM) a uděláš body B a D (kde se kružnice protne s kolmicí na AC).

↑ FlyingMonkey:
V EDITu máš pravdu :)

Uploaded with ImageShack.us
bohužel nevychází ... chmpf .... nevidíte tam prosím někdo chybu? :O
Bod A mi vznikl, jako průnik p' a k, jak už jsem předesílal, ale pak jde by očko vidět, že to nevyjde ... Díky :)

↑ FlyingMonkey:
Momentík, zkusím narýsovat ;)
Jinak není to moc vidět :(

Tak tady to je:

Jj, v pohodě ... já to mám nakonec narýsované dobře ... nevím, proč se mi to nezdálo :D Díky!