Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2012 21:00

ZedChu
Zelenáč
Reputace:   

Výpočet integrálu pomocí substituce

Zdravím,

Mám zadán integrál $\int_{}^{}\frac{dx}{sin^{5}x} $, který mám vypočítat pomocí substituce $t= cos x$.

Pomocí nějakých úprav jsem získal vztah $\int_{}^{}\frac{1}{(1-t^{2})^{3}}dt=\int_{}^{}\frac{1}{t^{6}-3t^{4}+3t^{2}-1}dt$.

Tuto úpravu jsem si ověřil i v Maple i v MAW. Dále nevím jak takový příklad řešit. Tedy spíše jestli jej jde vyřešit nějak jednoduše bez použití zdlouhavého výpočtu přes parciální zlomky. Nenapadlo mě žádné pravidlo, kterým bych mohl tento integrál vhodně zjednodušit.

Předem děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) ZedChu)

#2 25. 03. 2012 21:50

pizet
Místo: Levice/Praha
Reputace:   11 

Re: Výpočet integrálu pomocí substituce

↑ ZedChu:

Ahoj!

ZedChu napsal(a):

Nenapadlo mě žádné pravidlo, kterým bych mohl tento integrál vhodně zjednodušit.

Tiež mi nič moc lepšie nenapadlo.

Ak chceš, môžeš skúsiť zintegrovať funkciu

$\frac{1}{(1+t^{2})^{3}}$,

ktorá je (zdanlivo) podobná tej tvojej. Pri integrácii sa dá spraviť pekná substitúcia (možno je to vidieť, neviem).

Do you follow my way? Or you just see a black stain swimming in the Milky Way ...
KSP je určený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí majú záujem naučiť sa niečo z oblasti algoritmov, logických úloh, programovania a informatiky.

#3 26. 03. 2012 10:04 — Editoval Honzc (26. 03. 2012 13:10)

Honzc
Reputace:   248 

↑ ZedChu:$\int_{}^{}\frac{1}{\sin ^{5}x}dx=\int_{}^{}\frac{\sin x}{\sin ^{6}x}dx=\int_{}^{}\frac{\sin x}{(1-\cos ^{2}x)^{3}}dx$
substitucí:$\cos x=t,-\sin x\cdot dx=dt$
dostaneš
$-\int_{}^{}\frac{1}{(1-t^{2})^{3}}dt=-\int_{}^{}\frac{1}{(1-t)^{3}(1+t)^{3}}dt$
a to rozkladem na parciální zlomky

nebo platí rekurentní vzorec:
$\int_{}^{}\frac{dx}{\sin ^{n}x}=-\frac{1}{n-1}\cdot \frac{\cos x}{\sin ^{n-1}x}+\frac{n-2}{n-1}\int_{}^{}\frac{dx}{\sin ^{n-2}x},(n>1)$
$\int_{}^{}\frac{dx}{\sin x}=\frac{1}{2}\ln \left|\frac{1-\cos x}{1+\cos x}\right|=\ln \left|\text{tg}\frac{x}{2}\right|$

#4 26. 03. 2012 14:46

ZedChu
Zelenáč
Reputace:   

Rozkladem na parciální zlomky mi právě vyjde 6 rovnic o 6 neznámých, což je velice zdlouhavé při počítání na papíře. V zadání bylo použijte substituci, takže ten rekurentní vzorec použít nemohu. Ale díky za návrhy.

#5 26. 03. 2012 16:03

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

↑ ZedChu:
Ale dve nezname urcim vlastne hned, dosazenim x=1 a x=-1. Takze jenom 4 rovice o 4 neznamych.

#6 29. 03. 2012 23:40

ZedChu
Zelenáč
Reputace:   

Díky už jsem to vyřešil přes matice. Celkem tedy 4 rovnice o 4 neznámých.

Zápatí