Stránky: 1
Ahoj. Mohl byste mi někdo poradit? Potřebji vědět jestli je na to nějaké pravidlo: když narýsuji libovolný trojúhelník ABC a jemu sestrojím kružnici opsanou, a osa strany AB protne kružnici v nějkém bodě D v opačné polorovině trojúhelníku ABC jestli spojnice bodů CD je zároveň osou úhlu ACB. Potřebuji vědět jestli je na to nějaké pravidlo, případně jestli by se to dalo nějak dokázat.
Díky moc.
Taky mi v konkrétním případě vyšlo, že je tomu taj. Ale dokázat bych to asi neuměl. Co je evidentní, že to platí v rovnostranném trojúhelníku a taky v rovnoramenném, pokud bereme osu základny a osu úhlu proti základně, protože v těchto případech obě přímky splývají.
↑ ttopi:Zdravím Tě kolego, předně k tvému obrázku pod jménem, co to vlastně představuje ? Připomíná mi to mimozemštˇana . :-)
A ted´k té úloze ? Já přemýšlím , jestli se to nemá brát jako deltoid, který vznikne spojením bodů ADBC a pak je vlastně úsečka CD úhlopříčkou v tomto deltoidu . Ale co dál ? :-(
↑ Ivana:
Taky tě zdravím :-)
Sám nevím co to je. Když jsem to viděl, hned mi to připomínalo myslícího člověka. Jak tam je ta modrá čára, tak to vypadá jako když mu to pálí. A proto jsem si to sem dal, jako ironické vyjádření mé osobnosti :-))
↑ Ivana:↑ ttopi:
já vás moc a moc zdravím :-)
K problému kolegy ↑ Tintonax: bych to řešila přes středový a obvodový úhel (a dokonce tady na fóru by měl byt důkaz vztahu mezi středovým a obvodovým úhlem - snad najdu (hlavně čas - ten bych potřebovala najit :-)
Důkaz pro středový a obvodový úhel třeba zde: http://www.sos-souhtyn.cz/esf/files/Uhly.pdf
Stránky: 1