Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den.
Napadla mě myšlenka:
Buď grupa.
její podgrupy.
Musí být nutně podgrupa?
Definuji .
Jistě je ,
.
Uzavřenost množiny M na binární grupovou operaci neumím dokázat. Myslím si, že obecně se nejedná o podgrupu, ale nemám protipříklad.
Při hledání protipříkladu lze využít tvrzení:
Buď grupa.
její podgrupy.
je podgrupou
, právě když
.
Našel by někdo protipříklad proti mé domněnce? Nebo důkaz?
Pozorování: Pokud bude alespoň jedna z grup A a B normální podgrupa, pak je M podgrupa.
Důkaz (už pouze uzavřenosti na binární grupovou operaci):
Mějme dva prvky . Pak můžeme psát
a
pro nějaké
a
.
Pro součin těchto prvků platí
(1)
BÚNO předpokládejme, že B je normální podgrupa. Pak platí pro nějaké
. Tuto poslední rovnost přenásobíme
zleva a dostaneme
. Dosadíme do první části (1).
(2)
Vidíme tedy, že . Analogicky bychom díky normálnosti podgrupy B „prohodili“ prvky
a dostali bychom, že
a celkově
.
Jestliže chceme najít protipříklad, musíme hledat podgrupy A a B takové, že obě nejsou normální.
↑ Pavel Brožek:
Děkuji!
Podobně ani jedna z těch grup v protipříkladu nemůže být kvazinormální (kvazinormální podgrupa komutuje s každou podgrupou, každá normální grupa je kvazinormální). Musíme najít dvě podgrupy A, B takové, aby .
↑ Pavel Brožek:
Ano, to každopádně. Je to vidět z tvrzení v mém prvním příspěvku:
Kdyby , je
a podle onoho tvrzení pak je
podgrupou.
Bylo mi hned jasné, že komutativní grupy toto splní automaticky.
Normální grupy jsem neověřila, proto jsem ráda za ten důkaz.
No a kvazinormální grupy jsem prakticky neznala :)
edit: komutativní místo komutující.
↑ Andrejka3:
Já jsem kvazinormální podgrupy také neznal. Já se v tom snažím zorientovat, takže si to postupně ujasňuji. Ten můj důkaz byl vlastně zbytečně složitý, protože normálnost podgrupy implikuje, že ta podgrupa komutuje s celou grupou, tedy speciálně i s její libovolnou jinou podgrupou. A s využitím toho tvého tvrzení máme okamžitě, že žádná z těch podgrup v protipříkladu nemůže být normální.
Takže můj cíl je najít teď nějakou grupu s dvěma nekomutujícíma podgrupama. I kdyby nevyvracela tu tvou doměnku, tak by nám mohla pomoct uvědomit si nové věci :-).
Pozn.: V angličtině se komutující podgrupy nazývají „permuting subgroups“. Nepovedlo se mi ale žádné nikde najít.
Jestli jsem neudělal chybu, tak protipříkladem je dihedrální grupa a její podgrupy
Mělo by být
a to není grupa, protože .
Ještě dodatek:
já napsal(a):
Takže můj cíl je najít teď nějakou grupu s dvěma nekomutujícíma podgrupama. I kdyby nevyvracela tu tvou doměnku, tak by nám mohla pomoct uvědomit si nové věci :-).
Jakmile , tak máme protipříklad, protože BÚNO existuje
takové, že
. Platí tedy
pro nějaká
a
. Protože jednotkový prvek je v A i B, tak prvky a a b jsou prvky AB i BA a tedy i M. Kdyby M byla grupa, pak i součin ab je z M a tedy je
, což je spor.
↑ Pavel Brožek:
Díky moc!
Dneska jsem vyřešila jeden příklad na grupy a tohle mi začalo vrtat hlavou a nemohla jsem na to přijít.
Všechno si projdu, jestli tomu rozumím a kdyžtak se ještě zeptám. Díky.
A.
↑ Pavel Brožek:
Ano, všechno je v pořádku.
V tom ↑ odkazu: na kvazinormální podgrupy jsou též odkazy na PDF o nich. Takže beztak nějaká zajímavá teorie. Spoustu lákadel v té matematice :)
Stránky: 1