Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, ahoj :)
měl bych dotaz ohledně statistky - modus a medián.
Řekněme, že máme třidu, kde se psali dva testy. A,B.
Ve třídě je 20 žáků, všichni psali jak test A, tak test B.
známky jsou pouze 1,2,3,4
a četnost známek neznám u známek 1 a 2 testu B.
četnost test A:
1 - 3
2- 8
3- 9
4 - 0
B
1 - x
2- y
3- 9
4 - 2
Mám spočítat medián a modus A
četnost test A:
1 - 3
2- 8
3- 9
4 - 0
Nejsem si úplně v té statistice jistý, ale pokud si dobře pamatuju, tak medián je číslo "uprostřed", když si seřadím ty prvky:
{1,1,1,2,2,2,2,2,2,2,2,9,9,9,9,9,9,9,9,9} pro úplnou názornost to takhle vypíšu :)
když je lichý počet, přičte se jedna a dělí dvou, že? Tím získá pozici toho mediánu...
22/2=11 najdu jedenáctý - 2
modus je hodnota, která se vyskytuje nejvíckrát že? takže modus je 3 ? ... Jak mám postupovat, když bych měl dvě hodnoty se stejnou četností?
Ještě se chci zeptat, jak by se vypočítaly zpětně počty z testu B? Třeba kdybych chtěl spočítat počet jedniček v testu B? Když průměr z obou testů byl shodný?
Díky moc! :))

modus je hodnota, která se vyskytuje nejvíckrát že? takže modus je 3 ? ... Jak mám postupovat, když bych měl dvě hodnoty se stejnou četností?
tak by byl modus obě hodnoty
Ještě se chci zeptat, jak by se vypočítaly zpětně počty z testu B? Třeba kdybych chtěl spočítat počet jedniček v testu B? Když průměr z obou testů byl shodný?
vypočítáš průměr v testu A a pak musíš logicky doplňovat počet jedniček a dvojek tak, aby byl průměr stejný
Jinak Klokan junior?