Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Mohla bych se zeptat, jak určit povahu a vlastnosti prvků? Mám příklad:
1. Určit povahu a vlastnosti všech prvků (E) rovnice
x(na druhou) + y (na druhou) - 4x + 2y - 5 = 0.
Takže pokud tomu správně rozumím, mám napsat že je to karteziánská rovnice a vypočítat x a y nebo jak to mám udělat?
↑ evakalariskova:
Nikoli.
Měla bys zjistit, že tato rovnice reprezentuje kružnici v rovině. Hodilo by se i určit střed oné kružnice a její poloměr.

a pro to, použiji tenhle vzoreček?
(x-m)2 + (y-n)2 = r2
Dosadíme bod S a poloměr r:
(x-0)2 + (y-0)2 = 12
x2 + y2 = 1
↑ evakalariskova:
Vzoreček máš správný.
Ale jek jsi přišla na to, že střed má souřadnice
?
a proč je poloměr 1?
Dělá se to tak, že v původní rovnici doplníš na výrazy čtverce.

vyšlo mi (x-2)2 + (y+1)2 = -10 což je blbost protože mi to nemůže vyjít v záporu, že ano?
což je blbost protože mi to nemůže vyjít v záporu, že ano?
Ano, to je blbost.
Ale máš tam někde chybu ve znaménku. mělo by ti vyjít 

Super! Vyšlo mi to! S(2, -1) a r= odmocnina z deseti! hrozně děkuji za pomoc a kdyby jste měl ještě chvilku času, nemohl by jste mi taktéž poradit jak udělat cvičení které na to navazuje?
2. A a B jsou průsečíky (E) a příjkmy (d) rovnice x - 2y + 1 = 0.
Určete souřadnice A a B.
Dá se to spočítat přes vektory? nebo jak?
↑ evakalariskova:
pokračování je v nalezení souřadnic společných bodů kružnice a zadané přímky. Tedy do rovnice kružnice dosazujeme x=2y-1 a vyřešíme vzniklou kvadratickou rovnici.

↑ evakalariskova:
Obrázek:
řešíš:
- řešením dostaneš y-ové souřadnice průsečíků přímky a kružnice
Následně dopočítáš x-ové souřadnice dosazením do rovnice: 

Dobrý den, už jsem si myslela, že mám vyřešíno a všs spočítáno, ale nějak mi to nevyšlo, kouknete se mi na to a zkusíte zjistit kde jsem udělala chybu?
↑ evakalariskova:
Zdravím,
rovnice nalevo je v pořádku, ale od řádku
pokračuješ vytknutím 5y, potom máš rovnici v součinovém tvaru a neztratíš jeden kořen:
, odsud
nebo
.
Hodnoty y dosazuješ do substituce: x=2y-1 a dostaneš x-souřadnice pro každou y-souřadnici.
Rovnice napravo - tak bys vypočetla 2 body na kružnici, co mají y-souřadnici y=2, ale pro řešení Tvé úlohy nepotřebuješ. Podaří se dokončit?
↑ Cheop:
kolego můj milý a vážený, máš opravdu velmi pěkné obrázky a přehledné výpočty, ale ještě jednou bych poprosila :-) V tématech, ve kterých působím, mi to absolutně nevadí, ale zbytečně si děláte zle s kolegy (také platí o poskytování komplet řešení). Nu uznej, že zbytečně. Urovnejte si laskavě s kolegou Phate přes PM, případně podiskutujte v Připomínkách (třeba to má být jinak, co já vím), ale už se nehádejte, prosím.
Za to se s vámi podělím, že včera tradičně v posledním termínu vypisuji daňové přiznání a nevšimla jsem, že kalkulačku mám přepnuto na šestnáctkovou soustavu. Chvilku jsem se divila, chvilku hledala, co je příčinou, zbytek času jsem se smála, jak by na to reagoval FÚ :-)
Zdravím a konec OT. Děkuji.