Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 03. 2012 15:31 — Editoval ladyesik (29. 03. 2012 15:35)

ladyesik
Reputace:   

Výcuc ze středoškolské M

Ahoj, máme jako čtvrletku výcuc z celé středoškolské M. 100 příkladů, spoustu z nich mám, ale u některých si nevím rady a jsem z toho už zoufalá. Stačí mi, když mi doporučíte stránku, kde by to bylo dobře vysvětleno, znám jich hodně, ale zrovna tyhle se mi hledali těžko. Nejlepší, kdyby se někdo našel a poradil mi, jak na to.

1. Funkce - našla jsem spoustu, ale kde jsou typu g: y= 1/x + 2log2 a h: 1/x - 3 ... atd.
2. Logaritmy - 2log$_{5}$25 + 3log$_{2}$64 + log$_{3}$1/9 ?? Vím, jak na logaritmy, ale co s těmi čísly před nimi?
3. Slovní úlohy:

- V bazénu tvaru kvádru je 150m3 vody. Určete rozměry dna, je-li hloubka vody 250cm a jeden rozměr dna je o 4m větší než druhý
- Jaké množství vody proteče za hodinu potrubím kruhového průřezu s průměrem 16cm, teče-li voda rychlostí 2,5m/s?
- Ve skladu je 10 výrobků, mezi nimi jsou 3 vadné. Kolika způsoby z nich můžeme vybrat kolekci 5ti výrobků, aby a) všechny byly dobré, b) byl nejvýš 1 vadný, c) byl právě 1 vadný, d) byl alespoň 1 vadný?
- Student s´při zkoušce losuje 2 z 10 otázek, připraven je jen na 6 z nich. Jaká je pravděpodobnost, že a) bude umět obě; b) bude umět právě 1; c) nebude umět žádnou; d) bude umět aspoň 1 z losovaných otázek?
- Při střelecké soutěži byl v kategorii dívek s 30 účastnicemi průměrný nástřel 52 bodů a v kategorii chlapců s 20 ú. 36 bodů. Jaký byl průměrný nástřel účastníků soutěže?

4. Jak se určuje poloha křivky a daných přímek?

• (téma jako vyřešené označil(a) ladyesik)

#2 29. 03. 2012 15:44

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Re: Výcuc ze středoškolské M

Ahoj!

1.) podle toho, co chceš s těmi funkcemi dělat
2.) Tím číslem ten logaritmus násobíš - prostě to jsou 2,3,5 jablek
3.) To jsou slovní úlohy řešené rovnicemi, otevři si popř. samostatná témata
4.) Vyřešíš soustavu a určíš počet řešení - každému řešení odpovídá jeden společný bod.

#3 29. 03. 2012 16:03 — Editoval Rumburak (29. 03. 2012 16:06)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ ladyesik:
Ahoj,

nejlepší by bylo sehnat si příslušné učebnice z nižších ročníků a zopakovat si pozapomenuté partie.  Případně sem pošli nějaký konkretní dotaz nebo úlohu,
takto hromadně se toho mnoho nevyřeší. Navíc - v zájmu přehlednosti vláken - pravidla fora požadují nedávat do vlákna více než jednu úlohu .

Přesto se pokusím nastínit jakési odpovědi :

Ad 1.   -  nepochpil jsem, co potřebuješ vyjasnit.

Ad 2.   -  pro přípustné hodnoty $z, b$, tj.  $z > 0 \wedge z \ne 1  \wedge b > 0$ platí vzorec $a \log_z b  = \log_z b^a$

Ad 3.   První a druhá úloha:  urči si neznámé a sestav pro ně rovnice.
          Třetí úloha je na kombinace - zde je potřeba znát kombinatorické vzorce a umět je používat.
           Atd. 

PS. Začal jsem psát odpověď  v době, kdy byl příspěvek ještě bez moderátorské odpovědi, a nechce se mi ho zahodit, tak ho přesto posílám.

#4 29. 03. 2012 16:04

ladyesik
Reputace:   

↑ Hanis:

1. načrtnout a udat vlastnosti

#5 29. 03. 2012 16:14

Rumburak

↑ ladyesik:
Měla bys (už ze ZŠ) bezpečně znát "základní chování" grafu funkce y = 1/x .   Přičtením konstanty k pravé straně této rovnice dostaneme novou funkci,
jejíž graf odvodíme z grafu funkce předchozí jeho posunutím ve směru osy y.

#6 29. 03. 2012 16:16

ladyesik
Reputace:   

A u těch slovních úloh by mi pomohlo názorné řešení, mohl by mi prosím někdo napsat řešení? ... děkuji :)

#7 29. 03. 2012 16:28 — Editoval Rumburak (29. 03. 2012 16:29)

Rumburak

↑ ladyesik:
Zvol si úlohu a založ si na ni téma, jak doporučoval kolega ↑ Hanis: , pak si klidně založ další téma na další úlohu atd.
Řešit více úloh v jednom vlákně je nepřehledné, zvláště jde-li o úlohy takto různorodé.

#8 29. 03. 2012 16:38

ladyesik
Reputace:   

↑ Rumburak:

Provedu :)

Zápatí