Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, máme jako čtvrletku výcuc z celé středoškolské M. 100 příkladů, spoustu z nich mám, ale u některých si nevím rady a jsem z toho už zoufalá. Stačí mi, když mi doporučíte stránku, kde by to bylo dobře vysvětleno, znám jich hodně, ale zrovna tyhle se mi hledali těžko. Nejlepší, kdyby se někdo našel a poradil mi, jak na to.
1. Funkce - našla jsem spoustu, ale kde jsou typu g: y= 1/x + 2log2 a h: 1/x - 3 ... atd.
2. Logaritmy - 2log
25 + 3log
64 + log
1/9 ?? Vím, jak na logaritmy, ale co s těmi čísly před nimi?
3. Slovní úlohy:
- V bazénu tvaru kvádru je 150m3 vody. Určete rozměry dna, je-li hloubka vody 250cm a jeden rozměr dna je o 4m větší než druhý
- Jaké množství vody proteče za hodinu potrubím kruhového průřezu s průměrem 16cm, teče-li voda rychlostí 2,5m/s?
- Ve skladu je 10 výrobků, mezi nimi jsou 3 vadné. Kolika způsoby z nich můžeme vybrat kolekci 5ti výrobků, aby a) všechny byly dobré, b) byl nejvýš 1 vadný, c) byl právě 1 vadný, d) byl alespoň 1 vadný?
- Student s´při zkoušce losuje 2 z 10 otázek, připraven je jen na 6 z nich. Jaká je pravděpodobnost, že a) bude umět obě; b) bude umět právě 1; c) nebude umět žádnou; d) bude umět aspoň 1 z losovaných otázek?
- Při střelecké soutěži byl v kategorii dívek s 30 účastnicemi průměrný nástřel 52 bodů a v kategorii chlapců s 20 ú. 36 bodů. Jaký byl průměrný nástřel účastníků soutěže?
4. Jak se určuje poloha křivky a daných přímek?

Ahoj!
1.) podle toho, co chceš s těmi funkcemi dělat
2.) Tím číslem ten logaritmus násobíš - prostě to jsou 2,3,5 jablek
3.) To jsou slovní úlohy řešené rovnicemi, otevři si popř. samostatná témata
4.) Vyřešíš soustavu a určíš počet řešení - každému řešení odpovídá jeden společný bod.
↑ ladyesik:
Ahoj,
nejlepší by bylo sehnat si příslušné učebnice z nižších ročníků a zopakovat si pozapomenuté partie. Případně sem pošli nějaký konkretní dotaz nebo úlohu,
takto hromadně se toho mnoho nevyřeší. Navíc - v zájmu přehlednosti vláken - pravidla fora požadují nedávat do vlákna více než jednu úlohu .
Přesto se pokusím nastínit jakési odpovědi :
Ad 1. - nepochpil jsem, co potřebuješ vyjasnit.
Ad 2. - pro přípustné hodnoty
, tj.
platí vzorec
Ad 3. První a druhá úloha: urči si neznámé a sestav pro ně rovnice.
Třetí úloha je na kombinace - zde je potřeba znát kombinatorické vzorce a umět je používat.
Atd.
PS. Začal jsem psát odpověď v době, kdy byl příspěvek ještě bez moderátorské odpovědi, a nechce se mi ho zahodit, tak ho přesto posílám.
↑ ladyesik:
Měla bys (už ze ZŠ) bezpečně znát "základní chování" grafu funkce y = 1/x . Přičtením konstanty k pravé straně této rovnice dostaneme novou funkci,
jejíž graf odvodíme z grafu funkce předchozí jeho posunutím ve směru osy y.
↑ ladyesik:
Zvol si úlohu a založ si na ni téma, jak doporučoval kolega ↑ Hanis: , pak si klidně založ další téma na další úlohu atd.
Řešit více úloh v jednom vlákně je nepřehledné, zvláště jde-li o úlohy takto různorodé.