Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, zdárně jsem se prokousala velkou částí seminární práce, nicméně jsem narazila na jeden problém, zjednodušeně:
úkolem bylo řešit rovnici
která mi krásně vyšla (i wolfram povídá) ale pak i druhou
u které jsem se zasekla. Když počítám konstanty A a B do nástřelu partikulárního řešení, všechno se mi odečte. Wolfram tam však celou rovnici ješte vynásobí x a tím pádem se mu to nestane. (když se dá show steps)
příklad ve wolframu
zdůvodňuje to jako:
"was multiplied by x to account for cos(3x) in the complementary solution"
Asi to má společného něco s tím, že při tomto buzení se kmity pořád jenom zvětšují (obrázek řešení v wolframu), ale fakt si nevím rady jak tuto dif. rovnici spočítat (a proč nejde počítat tak jak zatím všechny na které jsem narazila).
Děkuji za pomoc, snad mi je rozumnět.
↑ panvicka:
Problém je v tom, že nehomogénne riešenie prvej z rovníc hľadáš v tvare
V druhom prípade je koreňom charakteristického polynómu číslo
Homogénne riešenie bude tvaru
Nehomogénne riešenie už v tvare k.cos(3x) hľadať nemôžeme, pretože toto je lineárne závislé s homogénnym riešením, konkrétne pre C_2=0. Avšak homogénne a nehomogénne musia byť lineárne nezávislé. Preto ho treba hľadať v inom tvare. Je to ten, ktorý uvádza wolfram vo svojom postupe. Odhad tvaru nehomogénneho riešenia je však vo všeobecnosti ťažšia úloha. Treba si to nacvičiť.
Stránky: 1